Herpes

Hälsa, sex och hivRFSL

Herpes är ett virus som infekterar nervbanorna i kroppen. Vanligast är att läpparna och könet drabbas. Herpes är vanligt och en stor del av befolkningen bär på viruset men alla får inte symptom. För det mesta är herpes inte farligt men blåsorna kan göra ont och vara besvärande. Vanligen kommer blåsorna i skov vilket innebär att man har dem under en period och är sedan symptomfri för att sedan få nya blåsor som också försvinner efter ett tag och så fortsätter det så. Mellan skoven ligger viruset vilande i nerverna i slemhinnorna. Blåsorna kan komma ofta eller sällan och vissa får aldrig några blåsor eller får det bara vid något enstaka tillfälle. För många kommer blåsorna oftast när man är förkyld, stressad eller har nedsatt immunförsvar.

Herpes överförs via kontakt mellan slemhinnor eller slemhinna och hud och via saliv och andra kroppsvätskor. Herpes kan överföras även när man inte har några blåsor men då är risken mindre. Utslagen sitter oftast på och runt könet, analen och/eller munnen, på eller nära gränsen mellan slemhinna och vanlig hud. Herpesblåsor runt munnen brukar kallas för munsår.

Det finns två typer av herpes. Typ 1 kallades förut för munherpes men kan sitta både på könet och runt munnen. Typ 2 kallades förut för könsherpes och smittar sällan till munnen. Det viktigaste sättet att minska risken för att herpesviruset överförs är att inte låta den infekterade slemhinnan komma i kontakt med andra slemhinnor när man har eller känner att man håller på att få blåsor. Innan blåsorna bryter ut brukar man känna att det sticker eller kliar där de senare dyker upp. Undvik till exempel att ge oralsex när du har munsår. Kondom vid anala och vaginala samlag minskar överföringsrisken något vid dessa typer av sex.

Testning

Herpestest sker främst genom att man tittar efter blåsor. Det går också att testa för antikroppar i blodet men det är inte särskilt vanligt. Inkubationstiden för herpes är mellan två och 20 dagar.

Behandling

Herpes kan behandlas med virusdämpande salva och för den som har stora problem med herpesutslag finns även virusdämpande tabletter.

Bra att veta

Mellan 50 och 90 procent av alla vuxna beräknas bära på herpes typ 1 och mellan 15 och 30 procent antas ha typ 2.

De negativa konsekvenserna av att ha herpes är främst att det gör ont när man har blåsor. Genital herpes kan vid en vaginal förlossning överföras till barnets ögon vilket riskerar att få allvarliga konsekvenser. När man har herpesblåsor ökar även risken för att andra könssjukdomar och hiv överförs. Herpes är en livslång infektion. I sällsynta fall kan viruset angripa även andra delar av kroppen som kräver annan vård och behandling.

Det händer att personer som får herpes får en primärinfektion som de blir väldigt sjuka av med feber, smärta och svullna lymfkörtlar. Efterföljande skov brukar bli mildare.