Hepatiter

Hälsa, sex och hivRFSL

Hepatit, även kallat gulsot, är en familj av virus. Ibland blir huden och ögonvitorna gula när man har hepatit men inte alltid. Man kan också få feber, bli trött och illamående. Hepatit finns i flera olika varianter. A, B och C är de vanligaste.

De olika typerna av hepatit överförs på lite olika sätt och de är olika svåra att få.

Hepatit A

Hepatit A överförs via avföring och kan i vissa fall överföras vid oralsex i och kring analen (rimming) men vanligast är att det överförs via förorenad mat och vatten och därför räknas den oftast inte som en sexuellt överförbar infektion. Det finns vaccin mot hepatit A. Hepatit A läker oftast ut av sig själv inom 3 månader och ingen särskild behandling sätts in. Om du en gång haft en hepatit A-infektion som läkt ut är du sedan immun mot hepatit A resten av livet. Hepatit A är särskilt vanligt bland män som har sex med män. Om man är man och har sex med andra män är det därför bra att vaccinera sig mot hepatit A. Efter två sprutor med ca sex månader emellan har kroppen ett skydd mot hepatit A i 30 år.

Hepatit B

Hepatit B överförs via blod eller vid sex på samma sätt som hiv. Hepatit B leder till en infektion i levern. När man har hepatit B finns viruset i hela kroppen, i blod, sperma och lubrikation. Det viktigaste sättet att minska risken för överföring av hepatit B är att använda kondom vid vaginala och anala samlag och att undvika sperma i munnen. Det säkraste sättet är att använda kondom när man suger kuk. Man kan även vaccinera sig mot hepatit B.

Hepatit B har en inkubationstid på cirka två till tre månader. Drygt hälften av alla som får hepatit B får inga symptom. Knappt hälften får symptom; oftast illamående, diarré, kräkningar och ont i magen. Man kan också få ont i muskler och leder. Efter ett tag kan även urinen bli mörkare och avföringen ljusare och huden och ögonvitorna kan börja bli gulare. Hepatit B läker oftast ut av sig självt men cirka fem procent får en kronisk leverinflammation vilket kan leda till levercancer. Om du en gång haft en hepatit B-infektion som sedan läkt ut är du immun mot hepatit B resten av livet.

För män som har sex med män ska vaccin för Hepatit B vara gratis.  Man tar tre sprutor med en tid emellan för att få fullt skydd. Det finns också ett kombinationsvaccin som skyddar mot både hepatit A och B. Mer information om, och tillgång till, vaccination mot hepatit A och B kan du få hos en vårdcentral eller vaccinationsmottagning. Alla barn som föds i Sverige vaccineras mot hepatit B inom det allmänna vaccinationsprogrammet.

Hepatit C

Hepatit C överförs via blod, exempelvis om man delar sprutor. Hepatit C kan också överföras sexuellt men risken är oftast liten. Risken för att hepatit C överförs minskar om man undviker att överföra blod från en person till en annan.

Hepatit C har lång inkubationstid, mellan 1-3 månader. Bara cirka en fjärdedel får symptom. De som har insjuknat i akut hepatit C får oftast gulare hud, mår illa och har magsmärtor. I cirka hälften av alla fall av hepatit C får man en kronisk leverinflammation och det kan också leda till skrumplever och levercancer.

Flera effektiva läkemedel med få biverkningar finns för behandling av Hepatit C. Dessa läkemedel botar sjukdomen i nästan samtliga fall. Kostnaderna för läkemedlen är dock höga och alla patienter med Hepatit C får inte tillgång till denna nya typ av behandling.

Testning

Hepatittest görs genom blodprov. Man kan inte få ett säkert blodprov förrän efter inkubationstiden, alltså den tid som går från det att man fått hepatit, exempelvis genom sex, tills infektionen etablerat sig i kroppen.