Andra infektioner

Hälsa, sex och hivRFSL

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos innebär att man har illaluktande flytningar från slidan på grund av förändrad bakterieflora. Flytningarna är ofta rinniga och luktar illa. Det kan svida och klia lite också men brukar i övrigt vara ofarligt men irriterande. Bakteriell vaginos är väldigt vanligt, de flesta som har en slida får det någon gång i livet och många får det flera gånger. Oftast räknas inte bakteriell vaginos som en sexuellt överförbar könssjukdom eftersom man oftast får det utan att ha haft sex. Bakteriefloran i slidan kan förändras när man har mens, om man har sex eller utan att man vet varför. Det finns dock studier som visar att bakteriell vaginos också kan överföras mellan fittor vid sex så om du har bakteriell vaginos och har en fast partner som också har fitta så kan det vara en god idé att din partner också går till gynekologen och kollar sig så att ni kan få behandling samtidigt om det behövs. Bakteriell vaginos brukar behandlas med antibiotika.

Svampinfektion

En svampinfektion i underlivet innebär att den naturliga jästsvamp som finns i fittan har förökat sig för mycket och ger klåda och irritation. Ibland kan man även få en vit kesoliknande flytning. Svampinfektioner är ofarliga men irriterande. Det är väldigt vanligt och de flesta som har en fitta får det någon gång, många får det flera gånger. Svamp är generellt inte en sexuellt överförbar könssjukdom. Däremot kan man få en svampinfektion efter att man har haft sex även om man alltså inte blivit smittad. Det finns både receptfri och receptbelagd behandling. Svampinfektion är ovanligt bland personer med kuk.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är vanligt hos personer som har fitta (och mindre vanligt hos personer med kuk eftersom de vanligtvis har längre urinrör) och behandlas med antibiotika. Det vanligaste symptomet är att det svider och gör ont när man kissar. Urinvägsinfektion är inte en sexuellt överförbar könssjukdom men man kan få urinvägsinfektion efter att ha haft sex eftersom friktion mot urinrörets mynning kan göra det lättare för bakterier att komma in där.