Efterlysning!

Vi söker dig transman med familj som har fått ditt faderskap upphävt av Skatteverket efter ändringen av föräldralagstiftningen den 1 januari 2019.

Vad har hänt?

Åtta pappor har fått sitt faderskap hävt efter att Skatteverket gjort fel och automatiskt registrerat dem som fäder till sina barn. I april 2020 upptäcktes felet och Skatteverket skickade då ut brev till familjerna och berättade om misstaget och att de hävt föräldraskapet. Papporna har sedan behövt höra av sig till kommunen för att antingen bekräfta sitt föräldraskap eller adoptera sitt eget barn.

Vi vill kräva skadestånd

Nu söker vi dig som varit med om detta. Vi vill driva ditt fall till Justitiekanslern, för det som hände var inte ok!

Vi kan inte lova att du kan få skadestånd för den kränkning som Skatteverkets fel orsakade, men vi kommer att försöka. Vi kommer att använda fallet för att visa på felen i den svenska lagstiftningen och på den särbehandling som lagen innebär för transpersoner. Din berättelse behövs. Om du inte vill vara publik går det att begära sekretess.

Vill du vara med?

Om du vill vara med och driva ditt fall till Justitiekanslern hör du av dig till Cal Orre på RFSL. Mejladressen är cal.orre@rfsl.se. Du kan också ringa hen på 072-3004077.

Vi vill komma i kontakt med dig senast den 28 februari 2021 för att kunna driva fallet under året. Om du redan har kontakt med en jurist kan du be hen höra av sig till RFSL.

Vänliga hälsningar

RFSL
Malmö mot Diskriminering
Antidiskrimineringsbyrån Väst