Rätt till vård

Asyl och migrationRFSL

Alla som är i Sverige har rätt till akut sjukvård och viss vård som inte kan anstå (vänta), alltså vård där du riskerar att bli allvarligt sjuk om du inte får vård snabbt. 

Det finns regler kring vilka som måste betala fullt pris för vård och vilka som får betala en lägre avgift. Viss vård har bara den som är folkbokförd i Sverige rätt till. Här hoppas vi göra det tydligt vilken vård du har rätt till som asylsökande eller papperslös. I vissa fall är det vårdpersonalen som bestämmer vilken vård du kan få, utifrån hur de tolkar vad som är vård som inte kan vänta. 

Som asylsökande eller papperslös har du rätt till:

  • akut sjukvård, till exempel om du är allvarligt skadad eller sjuk och behöver vård direkt
  • akut tandvård 
  • vård som förebygger allvarlig skada, sjukdom, behov av komplicerad vård och behandling
  • vård för att behandla vissa könssjukdomar, hiv och hepatit 
  • vissa läkemedel 
  • vård under graviditet och förlossning, och vård om man inte vill bli gravid eller behöver göra abort 
  • hjälpmedel vid funktionshinder (rullstol, kryckor eller annat)
  • sjukresor 

Barn (personer under 18 år) som är asylsökande och papperslösa har rätt till samma sjukvård och tandvård som andra barn i Sverige. Längre behandlingar kan nekas om barnet skulle ta skada av att behandlingen avbryts om barnet behöver lämna landet mitt i behandlingen. Vård för barn är gratis.

Akut vård

Har du skadat dig allvarligt eller är akut sjuk och behöver vård snabbt ska du ringa 112 för att få hjälp. Är det inte akut ska du vända dig till din vårdcentral. 

Sjukvårdsinformation

Du kan läsa om symtom och olika sjukdomar och var du hittar en vårdcentral eller ett sjukhus på https://www.1177.se Längst ner på sidan kan du välja språk. Du kan ringa 1177 för att få information om var du kan få vård. Att ringa 1177 är gratis och du kan få tolk om du önskar det. 

Ungdomsmottagningar

Finns för dig som är mellan 13 och 20-25 år. Där kan du få gratis kondomer, recept på preventivmedel, vård och behandling för könssjukdomar eller prata om din sexuella hälsa, könsidentitet eller sexuella läggning. På www.umo.se hittar du din närmaste mottagning. Det är gratis att besöka ungdomsmottagningen.

Rätt till tolk 

Vid kontakt med sjukvård eller 1177 har du alltid rätt till tolk. Det är gratis. Ska du göra ett planerat vårdbesök behöver du säga till innan att du önskar tolk.

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Det gäller även tolkar du träffar inom vården. Det betyder att personalen inte får berätta om det ni pratar om eller om din hälsa för någon annan. Det du säger påverkar inte din asylprocess. Det gäller all vårdpersonal, även om det är någon du känner. När du söker vård skriver vårdpersonalen journal. Journalen får öppnas av den som behöver läsa den för att kunna ge dig vård, ingen annan. 

Asylsökande

När du söker asyl i Sverige eller om du är flykting från Ukraina erbjuds du en hälsoundersökning. Du får ett brev med tid och plats för undersökningen. Hälsoundersökningen är gratis och frivillig. 

Under hälsoundersökningen får du frågor om din hälsa, och läkaren kan undersöka din kropp. Det görs för att se vilken vård du kan behöva i Sverige. Du erbjuds testning för hiv och hepatit B. Du har rätt att säga nej till delar av eller hela undersökningen. Det påverkar inte dina möjligheter att få stanna i Sverige. Du kan inte tvingas lämna landet om du lever med hiv eller någon annan sjukdom. Vid undersökningen får du ett individuellt nummer (reservnummer). Det ska du ta med dig när du söker vård. Numret gör det lättare för vårdpersonalen att skriva journal och följa den vård och behandling du får. 

När du söker asyl får du ett LMA-kort. Tar du med dig det när du söker vård, betalar du mindre för sjukvård. Då kostar: 

  • Ett läkarbesök på vårdcentralen eller Folktandvården kostar 50 kronor. 
  • Ett besök hos en sjuksköterska eller kurator via vårdcentralen 25 kronor. 
  • För de flesta mediciner betalar du bara 50 kronor. 

Har du betalat mer än 400 kronor för vård och medicin under sex månader, kan Migrationsverket betala tillbaka det som är över 400 kronor. Spara alla kvitton för sjukvård om du vill ha ersättning från Migrationsverket. 

Papperslös

Du som är papperslös behöver säga det när du söker vård för att inte behöva betala full avgift. För ett besök på vårdcentralen betalar du 50 kronor. Annan vård kan kosta mer, och det är olika vad som gäller i olika regioner. Vill du veta vad som gäller i din region kan du ringa 1177.  

Som papperslös har du också rätt till en första hälsoundersökning. Till skillnad från personer som är asylsökande får du inget brev. Kontakta din närmaste vårdcentral och be om en undersökning.

Första gången du söker sjukvård får du ett reservnummer så att vårdpersonalen ska kunna skriva journal. Be om att få numret nedskrivet så att du kan spara det själv. Det gör att du får en säker vård och att personalen kan hitta viktig information om vilken vård du fått tidigare. 

Angiverilagen

Angiverilagen kallas ibland för informationsplikten. Lagen betyder att vissa myndigheter måste rapportera om man misstänker att någon är papperslös. Sjukvård ingår inte i denna lag, och vårdpersonal har ingen rätt att anmäla att någon är papperslös. Det betyder att du som är papperslös kan känna dig trygg med att söka vård utan att bli rapporterad och utvisad. De myndigheter som har skyldighet att rapportera papperslösa är Skatteverket, Kronofogden, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården och Pensionsmyndigheten. 

Sexuell hälsa för män som har sex med män

Du har rätt till gratis testning och behandling för hiv, hepatit och vissa könssjukdomar (klamydia, gonorré, syfilis och mpox). Läs mer om sexuell hälsa här.