Ensamhet bland hbtqi-personer
Ingen människa ska behöva känna sig ensam. Men var fjärde svensk upplever ensamhet, och hbtqi-personer är extra utsatta. Denna jul uppmärksammar RFSL berättelser om ensamhet, men också hur gemenskap gör skillnad i människors liv.
Hbtqi-personer som grupp är extra utsatta för ensamhet. Det kan handla om att man tappar kontakt med familj och vänner när man kommer ut. Eller att man har svårt att hitta personer med samma erfarenheter – särskilt om för dem som bor i glesbygd eller landsbygd.
Ensamhet har många negativa konsekvenser:
- Högre risk för ångest, depression och självmordstankar
- Sämre fysisk hälsa, till exempel större risk för hjärt- och kärlsjukdomar
- Sämre självförtroende, som kan göra att man drar sig ännu mer undan från andra
Ofrivillig ensamhet är lika dåligt för hälsan som rökning.
Viktigt att skapa platser att mötas
Men det finns hopp. Gemenskap minskar ensamheten och gör att människor känner att deras liv får mening. RFSL:s avdelningar skapar platser för hbtqi-personer att mötas, även för dem som inte bor i en storstad.
“Vi gör verkligen skillnad i folks liv och gemenskap”
Julen kan vara en tid när ensamheten blir extra påtaglig, för den som saknar familj eller vänner att fira med. En avdelning som arbetar för att motverka ensamheten i jul är RFSL Örebro, som anordnar ett julfirande för hbtqi-personer på julafton. River Karlsson, projektledare i avdelningen, har sett att avdelningens mötesplatser gör stor skillnad i människors liv.
“Att få träffa andra som mig har varit livsavgörande
Våra internationella partnerorganisationer vittnar om att det kan vara livsavgörande för hbtqi-personer i länder där de är verksamma att få träffa andra med samma erfarenheter. Därför har bland annat Intersex Asia arbetat för att föra samman aktivister i Asien.
Äldre hbtqi-personer särskilt utsatta för ensamhet
En grupp som är särskilt utsatt för ensamhet är äldre. Just bland äldre hbtqi-personer är det många som vittnar om ensamhet, men också att sociala sammanhang ger dem meningsfullhet och får dem att känna att livet är värt att leva. Pell Uno Larsson är hbtqi-senior och sitter även i RFSL:s förbundsstyrelse. Han ser att det finns stora utmaningar kopplat till hbtqi-seniorers ensamhet, men också att sociala aktiviteter för äldre hbtqi-personer får deltagarna att känna att deras liv har mening.
Runt om i landet arbetar RFSL:s avdelningar för att skapa verksamheter som ger hbtqi-personer gemenskap. Genom att ge en gåva kan du vara med och hjälpa oss att fortsätta göra skillnad. I Sverige och i världen.