12 juni – RFSL kommenterar attentatet mot gayklubben Pulse i Orlando

Natten till söndagen utfördes ett attentat riktat mot gayklubben Pulse i Orlando, Florida. En gärningsman öppnade eld och sköt mot besökare. Flera personer dödades och många vårdas på sjukhus. Polisen säger att dådet verkar organiserat och väl förberett.

– Än en gång upplever vi hur hat och våld tränger sig in i vår vardag. För de personer som gick ut till Pulse i går var det en vanlig lördagskväll tillsammans med vänner som i ett ögonblick förändrades när en våldsman öppnade eld, säger Frida Sandegård, förbundsordförande för RFSL.

– Motivet för dådet är ännu oklart men att ett välförberett dåd riktas mot en gayklubb skapar förstås oro och rädsla. Vi tänker idag på offren och deras anhöriga. Om dådet är ett hatbrott mot hbtq-personer så visar det att arbetet för rätten att leva i trygghet och för att stärka hbtq-personers rättigheter inte är något som går att ta för givet, säger Frida Sandegård.

– Vi fördömmer våldsdåd som riktas mot människor i deras vardag. Det kan vara naturligt att reagera med rädsla på det som har hänt men vi hoppas att dådet i Orlando inte ska leda till att hbtq-personer väljer att leva mer i det fördolda eller att avstå från att gå ut tillsammans med vänner, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för RFSL.

– I Sverige, liksom i USA, pågår under sommaren flera pridefiranden. Kampen för hbtq-personers rättigheter och vår möjlighet att fullt ut vara en del av samhället är inte över. Vi vill uppmana alla att stödja deras lokala pridefirande genom att besöka det och delta i de olika aktiviteter som arrangeras, säger Magnus Kolsjö.