RFSL fyller 65 år: Inte dags för pension

RFSL 65 årUlrika Westerlund och Christian Antoni Möllerop

Ett antal RFSL-kändisar bloggar på olika teman i samband med RFSL:s 65-årsfirande. Ulrika Westerlund och Christian Antoni Möllerop smygstartade firandet under Almedalsveckan.

I år firar RFSL 65 år och nu under Almedalsveckan smygstartar vi firandet. 65-årsdagen uppmärksammas med en jubileumskampanj med en önskelista över viktiga hbtq-politiska reformer som 65-åringen vill att beslutsfattarna ska prioritera för att hbtq-personers rättigheter och levnadsvillkor skall stärkas och förbättras.

Idag lanseras RFSL:s 65-årsblogg där den politiska önskelistan finns, liksom även RFSL:s Almedalsprogram och jubileumsblogg-inlägg av tidigare och nuvarande aktivister inom RFSL som ger oss inblick i organisationens mångåriga och mångfacetterade historia.

– Det är viktigt för oss att uppmärksamma att RFSL har funnits i hela 65 år och under den tiden upplevt många framgångar, men att mycket också återstår att göra på hbtq-området. Det är definitivt inte dags för RFSL att pensioneras än, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Det finns ett flertal reformer inom nästan alla samhällsområden där insatser behöver göras.

Bland de reformer som står högst på 65 åringens önskelista är rättssäkerhet för asylsökande hbtq-personer, skadestånd för tvångssteriliserade transpersoner, handlingsplan mot hatbrott och andra brott som drabbar hbtq-personer, inkludering av transpersoner i förbudet mot hets mot folkgrupp, folkhälsolag och insatser för att förbättra hbtq-personers psykiska hälsa, förbättrad hiv-prevention – utan informationsplikt, en inkluderande familjepolitik, borttagande av 18-årsgränsen för personer som vill byta juridiskt kön och prioritering av hbtq-personers rättigheter i den svenska biståndspolitiken.

Dessutom uppmärksammar RFSL kampanjen som RFSL Ungdom driver, #taertansvar, och kräver i linje med RFSL Ungdom bland annat nolltolerans mot diskriminering och trakasserier av hbtq-personer i skolan.

– Det finns ett flertal reformer inom nästan alla samhällsområden där insatser behöver göras. Vi hoppas att politikerna inom kort tid kan bidra till att 65-åringens önskelista går i uppfyllelse och att de genomförs skyndsamt, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL.

Idag tisdag den 30 juni arrangerar RFSL tårtkalas under Almedalsveckan där politiker och vänner till RFSL bjuds in för att fira 65-åringen och komma med politiska födelsedagspresenter. Här kan ni läsa mer om evenemanget.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande,  och Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande.