EU för dummies – då och nu 

RFSL 65 årAnnica Ryngbeck

Ett antal RFSL-kändisar bloggar på olika teman i samband med RFSL:s 65-årsfirande. Annica Ryngbeck skriver om 1998 som var hennes allra första Pride.

1998 var mitt allra första Prideoch det var också första gången EuroPride kom till Stockholm. Kort därefter engagerade jag mig i RFSL Malmö som skolinformatör och styrelsemedlem. Tio år senare befann jag mig på Sveavägen 59 som förbundshandläggare för RFSL.

En dag ringde jag ivrigt upp min chef, dåvarande förbundsordförande Sören Juvas, för att berätta att jag just kommit från ett möte med Svenska Europeiska Socialfonden som erbjudit mig en budget för att anordna aktiviteter om hbt och EU under EuroPride i Stockholm 2008, i samarbete med ESF-rådet.

’EU for Dummies’ blev titeln i programbladet för vår seminarieserie i politisk påverkan i Pridehouse på Kulturhuset. Först ut var Patricia Prendiville, dåvarande chef för paraplyorganisationen för hbt-rättigheter ILGA Europa. Patricia förklarade hur lobby fungerar i Bryssel. Hennes råd är lika aktuella idag som då: påverka ministrar och deras tjänstemän inför EU-möten och träffa dina EU-parlamentariker. 2008 lade EU-kommissionen fram ett förslag till en ny lagstiftning mot diskriminering i relation till varor och tjänster (utöver arbetslivet där EU-lagen skyddar mot diskriminering sedan 2000). Då var förslaget en milstolpe, en framgång. Idag, sju år senare, är det snarare ett misslyckande, detta då det i flera medlemsländer saknas politisk vilja att ställa sig bakom förslaget. Då som nu är tyvärr de länder som stödjer förslaget, såsom Sverige, inte högljudda nog.

Vår andra programpunkt gav det så kallade “09-nätverket” plats att debattera om vad Sverige borde göra under sitt ordförandeskap 2009. Nätverket bildade vi tillsammans med åtta andra organisationer. I vår panel ingick bland annat dåvarande generalsekreterare för RFSU Åsa Regner (numera jämställdhetsminister) och Amnestys Lise Berg. Att vi frivilligorganisationer samarbetar och identifierar våra likheter istället för olikheter är en framgångsrik väg. Ibland är det en helt nödvändig väg för att stärka våra röster och trovärdighet i frågor om mänskliga rättigheter, som sällan hamnar högt på dagordningen.

Sist ut var EU-byrån för grundläggande rättigheter i Wien (FRA), som presenterade sin homofobirapport, vilken resulterade i en uppmärksammad hbt-studie fem år senare. Därefter hade vi en debatt med dåvarande migrationsminister Tobias Billström och två tidigare svenska EU-parlamentariker. Hoppfulla diskuterade de betydelsen av det framtida Lissabonfördraget (som trädde i kraft 2009). Framsteg för hbt-rättigheter har dock, i backspegeln, visat sig ha mer att göra med enskilda länders spjutspetsar och eldsjälar än deras kollektiva vilja att stifta EU-lagar för gemensamma rättigheter.

Politiker kan spela en stor roll genom att aktivt visa sin solidaritet

Tillsammans med ESF-rådet hade vi även möjligheten att bjuda in flera internationella gäster till vår programpunkt ’Pride and Prejudice in Poland and the Baltic Countries’. Att ge hbt-aktivister chansen att uppleva ett öppet och tryggt Pride-firande utan kravallpolis och stängsel är ett viktigt bidrag för att stärka den globala hbt-rörelsen. Än idag minns jag särskilt väl riksdagsledamöterna Barbro Westerholm och Marija Ausrine Pavilioniene (Litauen). Barbro delade med sig av sina tidiga erfarenheter av att arbeta i ett fördomsfullt Sverige, bland annat då hennes mod ledde till att hon i sin roll som generaldirektör på Socialstyrelsen 1979 såg till att homosexualitet togs bort ur sjukdomsklassificeringen. Marija å andra sidan befinner sig i ett Litauen som påminner om ett forna Sverige, där hon modigt står upp mot konservativa kollegor och inskränkta fobiska lagförslag. Jag är än idag övertygad om att svenska politiker kan spela en stor roll genom att aktivt visa sin solidaritet med och stöd till kollegor som kämpar för mänskliga rättigheter i länder där hbt-personer saknar dem.

RFSL:s betydelse för hbt-rättigheter i och utanför Sverige var och är ovärderlig. Mina år med RFSL var avgörande både för min identitet och min kunskap om hbt-frågor, och ESF-projektet under EuroPride 2008 bidrog särskilt till mitt intresse för EU och att jag idag bor och jobbar i Bryssel.

Annica Ryngbeck

Förbundsstyrelseledamot RFSL 2001-2003, Ordförande RFSL Ungdom 2002-2003, Ordförande RFSL Malmö 2004-2005

Taggar:

historia