Kaj Heino – fristående kandidat till ordförandeposten

Kongressen har, utöver valberedningens förslag, ytterligare en kandidat till ordförandeposten. Kaj Heino från Göteborg.

Kaj Heino

Jag är en 44 år finlandssvensk undergiven masochist cis-läderbög som för tillfället bor i Göteborg. Jag är född och uppvuxen i Åbo skärgård i Finland. Jag har arbetat med minoritets- och rättighetsfrågor i 30 år – först partipolitiskt och studentpolitiskt för att sedan arbeta sexualpolitiskt inom Sexuellt likaberättigande – SETA och RFSL och nu senast med MR-frågor inom Göteborgs rättighetscenter (GRC) och Sveriges Antidiskrimineringsbyråer (SADB).

Jag har en gedigen erfarenhet av förtroende uppdrag inom föreningslivet, universitet och kommun. Jag har bland annat varit ordförande för ett scout distrikt i sex år, ordförande för Vasa SETA i fem år, vice förbundsordförande för SETA i två år, ordförande för SLM Göteborg i fyra år och ordförande för RFSL Göteborg i sex år. Jag var medlem av förbundsstyrelsen 2010-2012 och arbetade då bland annat  med bdsm – frågor, antirasism & mångfald, utbildning och medlemsvärvning. Jag har arbetat som restaurangchef under sex somrar och haft arbetsgivaransvar såväl på RFSL Göteborg som GRC.

För tillfället arbetar jag extra vid behov på restaurang. På RFSL Göteborg är jag aktiv som testpersonal på Checkpoint. Jag är sekreterare i SLM Göteborg och ersättare i styrelsen i GRC och SADB.

Som förbundsordförande för RFSL vill jag arbeta för att stärka folkrörelsen. RFSL:s legitimitet ligger i att vi är ett förbund av avdelningar av, för och med hbtq-personer. Om vi förlorar kontakten med gräsrötterna förlorar vi vår identitet och styrka. Vi måste stärka vårt förbund inifrån och satsa lika mycket på intern utbildning och kompetens höjning som vi satsar på extern. Jag vill som ordförande skapa ett klimat i förbundsstyrelsen där arbete och makt fördelas inom hela styrelsen – tillsammans är vi starkare.

Jag vill bidra till att göra RFSL till en tillgänglig, feministisk och antirasistisk folkrörelse på riktigt.