Verksamheter som tar ansvar

Årsrapport 2016RFSL

Sedan 2008 har RFSL hbtq-certifierat mer än 300 verksamheter över hela Sverige. Genom att utbilda inom normkritik och belysa hbtq-personers situation vill vi skapa ett mer inkluderande arbetsliv.

– Det har visat sig att stor mångfald inom verksamheter starkt bidrar till positiv ekonomisk tillväxt och utveckling, samtidigt som risken för ohälsa ökar väsentligt i miljöer där fördomar och trakasserier förekommer. Att aktivt värna öppenhet, inkludering och förståelse är därför viktigt för alla verksamheter som vill växa in i framtiden. RFSL:s hbtq-certifieringar är en viktig del av den processen, säger Gustaf Hedman, utbildningschef på RFSL.

Vägen till certifiering går genom utbildning för medarbetarna. De får ökad kunskap om hbtq, samhällsnormer och vilka konsekvenser dessa har för hälsa och livsvillkor hos hbtq-personer. Parallellt påbörjar verksamheten ett förändringsarbete för en mer öppen arbetsmiljö, där alla ska känna sig inkluderade och välkomna. Hbtq-certifiering vänder sig till både offentliga och privata verksamheter. All vinst från utbildningarna går tillbaka till RFSL:s verksamhet.

Hbtq-certifiering: Så funkar det

Hbtq-­certifieringen är uppdelad i flera kurstillfällen, work­shops och gruppmöten. RFSL utbildar personal, undersöker normer och risker i verksamheten samt tar fram en hand­lingsplan för fortsatt arbete med inkludering och normkritik på arbetsplatsen. Certifieringen gäller i tre år.

Ladda hem hela rapporten nedan.

RFSL Årsrapport 2016 (pdf, 4 mb, öppnas i nytt fönster)


Stöd oss i arbetet för hbtq-personers mänskliga rättigheter. Bli månadsgivare. Regnbågshjälte!