Newcomers – nätverk för nyanlända

Årsrapport 2016RFSL

En av de grupper som flyr på grund av förtryck och förföljelse i sina hemländer är hbtq-personer. Men när de kommer hit saknar de ofta sociala mötesplatser, vägledning och information om sina rättigheter. RFSL stöttar genom nätverket Newcomers och våra asyljurister.

Newcomers är ett nätverk inom RFSL för asylsökande och nyanlända hbtq-personer. De 16 Newcomers-organisationerna runtom i landet erbjuder aktiviteter för sina medlemmar med ett gemensamt mål: att stärka olika röster och identiteter genom att skapa mötesplatser, dela erfarenheter och träffa nya vänner. Nätverket arrangerar till exempel caféträffar, går på simning, lagar mat tillsammans och tar del av språkundervisning.

– Det är mötesplatsen i sig som ger det största värdet. Att som asylsökande eller nyanländ hbtq-person få träffa andra människor som förstår deras livssituation och som kan stötta, det är det viktigaste, säger Jasminé Mehho, nationell samordnare för Newcomers.

Men Newcomers vill också verka opinionsbildande och strävar efter att påverka juridiska och politiska beslut som rör asylsökande hbtq-personer.

– Psykisk ohälsa och stress i den här gruppen är stor eftersom att de har ett dubbelt stigma när de kommer till Sverige, både som invandrare och som hbtq-person. Vi vill jobba på deras välbefinnande och ge dem det stöd de behöver i sin vardag, säger Jasminé Mehho.

Rådgivning i svår asylprocess

För att kunna bygga ett nytt liv i Sverige behöver man först få sitt uppehållstillstånd, och en viktig del av Newcomers verksamhet är juridisk rådgivning. Enligt svensk lag har asylsökande hbtq-personer som kommer från länder som kränker deras rättigheter särskilda skäl att få vara kvar. Trots det är processen ofta lång och svår.

– Jag har kontakt med över 100 personer just nu, via telefon, mail och möten. Många är redan i asylprocessen, men en del hör också av sig från utlandet med frågor då de funderar på att ta sig till Sverige, säger Patrick Bazanye, RFSL:s asyljurist.

Hårdare asyllagar påverkar indirekt

Många vågar inte heller berätta att de är hbtq-personer, då de är lärda från sina hemländer att det är farlig information att dela med sig av.

– Vi möter så många negativa beslut varje dag, människor hör av sig till mig och berättar att de fått avslag på sin ansökan med hopp om att jag ska kunna hjälpa dem, och ibland går det inte. Då känns det väldigt tungt, som om jag inte gör mitt jobb tillräckligt bra, säger Patrick Bazanye.

Ladda hem hela rapporten nedan.

RFSL Årsrapport 2016 (pdf, 4 mb, öppnas i nytt fönster)


Stöd oss i arbetet för hbtq-personers mänskliga rättigheter. Bli månadsgivare. Regnbågshjälte!