Milstolpe i kampen för upprättelse

Årsrapport 2016RFSL

I april 2016 bestämdes det att Sverige som första land i världen ska ersätta de transpersoner som utsatts för tvångssteriliseringar i samband med att de bytt juridiskt kön. RFSL hade då drivit frågan i flera år, och arbetet är ännu inte färdigt.

Det blev förbjudet att tvångssterilisera transpersoner som genomgår ett juridiskt könsbyte redan 2013. Som en del av det arbetet bestämde sig RFSL för att stämma staten och kräva skadestånd till de transpersoner som kränkts. Tillsammans med juristen Kerstin Burman samlade vi ihop 160 transpersoner som kunde tänka sig att vara med i en rättslig process.

– Det här gäller en grupp som behandlats väldig illa av samhället. Även när andra grupper fick upprättelse valde man ändå fortsätta att tvångssterilisera människor på grund av deras könsidentitet i Sverige. Det är viktigt att de får en ursäkt från staten för hur de behandlats i modern tid, säger Kerstin Burman.

Den nytillträdde ministern Gabriel Wikström tillsatte en grupp för att utreda skadeståndskraven för tvångssteriliserade transpersoner. Samtidigt förberedde RFSL att ta sitt fall till tingsrätten.

– Vi valde ut åtta personer av de 160. Deras fall tillsammans samlade alla erfarenheter, de var i olika åldrar, steriliseringarna hade skett för olika länge sedan och de hade upplevt olika situationer som vi ville fånga in. Vi resonerade så att om vi vinner med dessa kommer alla kunna få skadestånd, säger Ulrika Westerlund, tidigare ordförande för RFSL, och fortsätter:
– Och så en dramatisk aprildag 2016, precis när jag och Kerstin lägger ner alla stämmningspapper i ett kuvert som vi ska skicka till tingsrätten, då ringer min mobiltelefon. Det är Gabriel Wikströms politiskt sakkunniga som meddelar att de frivilligt ska betala ut skadestånd!

Nu väntar de tvångssteriliserade personerna på regeringens bud, hur stort skadeståndet till var och en ska bli. RFSL har föreslagit att summan ska vara 300 000 kronor per person, och det är baserat på hur andra tvångssteriliserade grupper tidigare har kompenserats i Sverige och i Europadomstolen. Men ännu är inte jobbet klart från RFSL:s sida.
– Vi ska se till att alla måste omfattas av ersättningsbestämmelserna, säger Kerstin Burman.

Det finns stora risker i att låta processen dra ut på tiden, framförallt då många av de som tvångssteriliserats idag är äldre. En del av de personer som finns representerade i RFSL:s stämningsansökan är uppemot 80 år gamla.
– De vill ha upprättelse innan de dör. Vi kan inte vänta på en utredning som pågår i tio år, säger Ulrika Westerlund.

Hur tvångssteriliseringar av transpersoner förbjöds i Sverige

2010
RFSL uppvaktar politiker och arrangerar partiledardebatt på Pride. Reinfeldt ändrar då Moderaternas linje mitt under pågående debatt och splittrar regeringen i frågan, något som får mycket uppmärk­samhet i media.

2011
Jurist Kerstin Burman driver ett fall med en person som inte vill sterilise­ras men ändå byta juridiskt kön och vinner i Förvaltningsrätten.

2013
Kammarrättens dom träder i kraft i januari 2013, samtidigt tar politikerna längre tid på sig att få till en ändring i lagtexten. Denna kommer först i juli. Senare samma år bestämmer sig RFSL, RFSL Ungdom, transförening­arna King och FPES att driva frågan om skadestånd till de tvångssterilise­rade transpersonerna.

2016
I april 2016 bestämdes det att Sverige som första land i världen ska ersätta de transpersoner som utsatts för tvångssteriliseringar i samband med att de bytt juridiskt kön.

Ladda hem hela rapporten nedan.

RFSL Årsrapport 2016 (pdf, 4 mb, öppnas i nytt fönster)


Stöd oss i arbetet för hbtq-personers mänskliga rättigheter. Bli månadsgivare. Regnbågshjälte!