Studiecirkeln – Q-Studion 1

Genom Q-Studions studiecirkel får du ingångar i Q-Studions avsnitt, teman och ämnen, samt möjlighet till fördjupning. Samla en grupp kompisar, bilda en queercirkel eller starta en grupp i din RFSL-avdelning!

Avsnitt 1 – Killjoyen Sylvia Rivera och Stonewallupproret

Vad innebär det att vara en queer killjoy och vad kan det komma att kosta en? Genom Q-Studion får vi stifta bekantskap med Sylvia Rivera, Roland Emmerichs whitewashade film Stonewall och queer tro.

I det första avsnittet av Q-Studion får vi lära oss om Sylvia Rivera, street queen och revolutionär, som var en av de ledande figurerna under Stonewall-upproret. Sylvias liv kantades av utsatthet, men också av motstånd mot bland annat rasism och transfobi inom hbtqi-rörelsen. Det motståndet lever kvar, dels genom organisationer som The Sylvia Rivera Law Project, som erbjuder gratis juridisk rådgivning till trans-och-intersexpersoner, men också genom aktivister som Jennicet Gutiérrez, som höjde rösten för papperslösa hbtqi-personer under ett av Barack Obamas tal till hbtqi-rörelsen. Q-Studion programledare Mireya Echeverría Quezada och filmvetaren Paloma Halén Román ser tillsammans filmen Stonewall av Roland Emmerich och reflekterar kring hur man minns, och hur man skapar hbtqi-historia av, Stonewall. Filmen kritiserades av rasifierade hbtqi-personer för whitewashing, det vill säga att rasifierade personers deltagande minimerades till förmån för vita karaktärer. Varför lyser till exempel Sylvia Rivera med sin frånvaro? Q-Studion ger oss också en inblick i queer tro. Hur kan gudsbilden utvecklas eller förändras för att också ta in hbtqi-perspektiv och hbtqi-personer? Avslutningsvis möts poeten och aktivisten Yolanda Bohm och Samuel Girma, en av grundarna till Black Queers Sweden, i ett samtal om killjoys och kamp.

Tre diskussionsfrågor

Hur kommer det sig att det var just de mest utsatta som startade Stonewall-upproret? På vilket sätt har bilden av Sylvia Rivera förändrats och av vilken eller vilka anledningar?

Vad kan en queer killjoy åstadkomma i hbtqi-rum? Hur och varför framstår man, eller blir till, en killjoy?

På vilka sätt kan man som hbtqi-person förhålla sig till religion och hur kan det vara meningsfullt?

Queerhack

Queerhacks är avsnittsbaserade lifehacks, tips och tricks för att underlätta ditt queera liv i cisheterosamhället.

Som hbtqi-person som rasifieras kan det vara svårt att se sig själv speglad eller representerad inte bara i religionen, som det diskuteras i Q-Studions reportage, utan också i kulturen. Så varför inte göra queera läsningar av den kultur vi får tillgång till? Kanske är Bamse en svart panter. Vrid om och anpassa kulturen efter dig och de du älskar; det är både roligt och befriande.

Queercirkeln

Genom queercirkeln tipsar vi om böcker, filmer, serier och musik som på olika sätt fokuserar på hbtqi-personer som rasifieras.

HBO:s hyllade serie Pose kretsar kring hbtq-personer i New Yorks ballroom-scen på slutet av åttiotalet. Det är en av de få serier eller filmer i vilken transpersoner som rasifieras som icke-vita centreras. Innehållet är bitvis mörkt, men skådespeleriet är fint och inkännande. Och kläderna? To die for.

Nyckelord

Stonewall-upproret

Whitewashing

Queer killjoy

Queer läsning

Text: Judith Kiros

Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.