Lyft för Priderörelsen i Sverige

RFSLPhoto: Anna Åberg

Under 2015 och 2016 har RFSL, med finansiering från Postkodlotteriets Kulturstiftelse, tagit fram och ansvarat för projektet ”En blommande Priderörelse”. Målet har varit att öka kunskapen och stärka kapaciteten hos Sveriges Pridearrangörer, samt att öppna för ett mer inkluderande samhälle och förbättrade livsvillkor för hbtq-personer.

– Projektet har samlat nästan hela landets Pridearrangörer från norr till söder och ända till Åland. Detta har gjort en stor skillnad för många av landets arrangörer, som haft nytta av sådant som internutbildning, föreläsningar och marknadsföring. Det har också underlättat för samarbete med andra bidragsgivare och sponsorer, säger projektledare Kajsa Robin.

Kajsa Robin

Projektledare Kajsa Robin

Varje år har en större konferens genomförts där Pridearrangörer fått möjlighet att mötas, delta på föreläsningar och utbyta erfarenheter. Arrangörerna har även tagit del av det så kallade Pridepaketet, bestående av stöd i form av kommunikationshjälpmedel. Den gemensamma plattformen pridekartan.se har arbetats fram och syftar till att samla Sveriges Pridefestivaler under en och samma hemsida, vilket underlättar kommunikationen både mellan festivalerna själva och kontakten utåt mot besökare och sponsorer.

Åtta festivaler med en tydlig regional och nationell betydelse har valts ut och utöver det som nämnts ovan även erbjudits så kallat programstöd, ett stöd som syftar till att utmana, stärka och utveckla den egna festivalens kännetecken.

Martin Rydén från West Pride förklarar att deras fokus på tillgänglighet har lett till att festivalen idag ser en ökning av besökare med olika funktionsvariationer.

– Fokus på kommunikation och tillgänglighet har förbättrats vad gäller vårt festivalprogram, som under årets festival, utöver tryckt och på vår webbsida, gavs ut i läsbara PDF, där tecken- och syntolkade programpunkter hade sammanställts, säger Martin och fortsätter:

– Det gjordes även en satsning på att syntolka hela det tryckta programmet och marknadsföra det i kanaler där personer med synvariationer kunde få information om att få tag i det. West Pride erbjöd därefter kostnadsfria CD-skivor som skickades ut till de som önskade.

pride2016-43

På Stockholm Pride har man använt stödet till att förbättra villkoren för volontärverksamheten, vilket har gjort att fler volontärer har valt att delta även i följande års arrangemang, något som förbättrat effektiviteten.

Programstödet har varit väldigt uppskattat av festivalerna och har på många håll bidragit till att etablera och stabilisera Priderörelsen som en återkommande folkfest på orten. Bidragen har möjliggjort evenemangsbokningar som höjer kvalitén och lockar mer folk till festivalerna. I Jönköping finns exempelvis inte längre oron kvar om att festivalen kanske kommer dö ut under de närmsta åren och intresset för att engagera sig i organisationen är större än tidigare.

Luleå Pride menar på att stödet även fungerat som en trygghet och lett till en mindre stressig arbetssituation, samt att man har kunnat lägga mer energi på festivalplaneringen än på att leta sponsorer. I Luleås fall låg fokus på normkritik och att höja kvalitén på evenemanget. Falu Pride i Dalarna har fungerat som en påverkansmotor och bidragit till att fler hbtq-aktiviteter dragit igång, så som ett Newcomerscafé i Ludvika och ett hbtq-café på Folkuniversitetet i Hedemora.

Att projektet pågått under en längre tid är en framgångsfaktor enligt flera av arrangörerna. Christian Gerdes från Stockholms Pride uttrycker det som att det tar några år ”innan man kan börja skörda frukten”, vilket understryker betydelsen av dessa långsiktiga former av stöd.

RFSL fungerar idag som en länk mellan landets festivaler och bidrar till kunskapsutbyte och en plattform som samlar landets alla arrangörer. Genom projektet ”En blommande Priderörelse” finns det nu för första gången en nationell samverkan mellan olika Pridefestivaler och en gemensam plattform att mötas genom. Magnus Holm från Växjö Pride anser att konferenserna där man fått möta övriga arrangörer har hjälpt mycket.

– Man känner att det är en stor rörelse som finns på många ställen, och vi blir bättre genom att träffas och få kurser och föreläsningar, säger han.

Antalet Pridefirande växer runt om i landet, når ut till fler orter och hjälper till att sprida tanken om ett öppet och jämlikt samhälle där alla kan vara stolta över vem de är. Ett av projektets fokus har legat på att stärka glesbygdsaktivismen för att bryta idén om att storstäder och Pridefiranden är synonyma med varandra. Hos Växjö Pride har man haft samarbete med bland annat ”Unga för landsbygden” och genomfört aktiviteter utanför centralorten, men som de själva menar så utmanar de stadsnormen bara genom att finnas till.

En blommande Priderörelse har också samarbetat med Newcomers, RFSL:s verksamhet för asylsökande och papperslösa hbtq-personer, och gett nyanlända hbtq-personer chansen att delta i Pridefestivaler och utvärdera dem ur sitt perspektiv. Från Newcomersmedlemmar ses detta som ett positivt och viktigt samarbete då Pridefirandena är ett tillfälle att träffa andra hbtq-personer och många menar att deltagandet fungerat som ett sätt att lära sig acceptera sig själv.

Necomers

Jasminé Mehho, föreningsutvecklare på Newcomers, förklarar att då många av deras medlemmar flytt förföljelse på grund av sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck ger det en känsla av frihet att kunna delta i Pridefestivaler där atmosfären är välkomnande och fördomsfri. Festivalerna fungerar som en arena för att sprida kunskapen om de livshotande villkor hbtq-personer lever under i många av världens länder.

– När jag kom till Sverige var jag lite rädd för min identitet, men efter det här blev jag mer bekväm med min identitet och kände att det är inget problem, man måste vara stark med det här, inte vara svag, säger Adam som är aktivist i Newcomers, och fortsätter:

– Det finns många homofober, de finns överallt, men man måste ignorera dem, man måste kämpa mot dem. Eller utmana dem. När man är med i RFSL och får träffa de här människorna så känner man sig orädd och som allting var bra.

Gå in och ta en titt på Pridekartan.se. Där hittar du information om kommande Pridefestivaler runt om i Sverige.

Pridekartan