#3 Seniorträff gästades av Patrik Norberg från Civilfösvarsförbundet.

Den senaste nationella träffen med RFSL Senior gästades av Patrik Norberg från Civilförsvarsförbundet i Medelpad. Seniorbloggen intervjuade honom inför träffen. 

Hej!

Vem är Patrik Norberg?

Jag är en eldsjäl som har ramlat in i Civilförsvarsförbundet helt enkelt för att jag var intresserad av trygghet i vardagen. Jag tyckte svenskar överlag var klent utrustade med kunskap om krishantering. Jag har fått gå en massa bra kurser och nu är jag instruktör och är ute och föreläser. 

 

Vad kommer din föreläsning att handla om?

Den kommer att handla om hur man gör hemmet säkrare och undviker olyckor genom att helt enkelt tänka efter en extra gång. De flesta har koll på vilka risker som kan finnas men man kan behöva bli påmind för att omsätta den kunskapen i praktiken. Den största faran är alltid okunskap och aningslöshet

 

Vilka är de största riskerna i hemmet för den som börjar komma upp i åren?

Fallrisk och benbrott är de absolut vanligaste olyckorna i hemmet. Man klättrar på pallar och bänkar, istället för att använda en stege som är avsedd för ändamålet. Det kan va ett beteende som är direkt farligt och när man blir äldre ökar risken att man blir riktigt dålig.

 

Möts du av mycket oro  när du föreläser?

Det händer att personer bär på en stor oro för risker och faror. De brukar bli lugnade av att de får ventilera sina rädslor. Jag möter deras oro och de kan även få hjälp av andra i gruppen. Då brukar de brukar känna sig lite lugnare. Ibland börjar de engagera sig mer. Kunskapen om hur man ska undvika risker och hantera farliga situationer ger lugn och självförtroende.