Var är lagen, regeringen?

RFSL

Regeringen har lovat en ny könstillhörighetslag innan mandatperiodens slut. Nu står det klart att lagen inte kommer att kunna behandlas av riksdagen i år och det blir mycket svårt för regeringen att hålla sitt löfte.
– Varje dag med den gamla lagen är en kränkning mot transpersoners självbestämmande och rättigheter, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Regeringen har lovat att en ny könstillhörighetslag ska införas innan mandatperiodens slut. Lagen skulle göra det lättare att ändra sitt juridiska kön vilket skulle underlätta livet för många transpersoner. Nu står det klart att möjligheten för regeringen att hålla sitt löfte till hbtqi-rörelsen är minimal, då regeringen annonserat att lagen inte kommer att läggas fram så att den kan behandlas av riksdagen i år.

Regeringen anger att det är coronapandemin som gjort att prioriteringsordningen har ändrats. RFSL och RFSL Ungdom är kritiska till regeringens förhalande av frågan. En ny könstillhörighetslag är RFSL och RFSL Ungdoms viktigaste transpolitiska fråga sedan tvångssteriliseringarna avskaffades.

– Regeringen har lovat att mänskliga rättigheter inte ska bli lidande på grund av pandemin. Vi vill uppmana regeringen att prioritera om och skyndsamt få en ny lag på plats. Varje dag med den gamla lagen är en kränkning mot transpersoners självbestämmande och rättigheter, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Förslaget om en ny könstillhörighetslag har utretts vid flera tillfällen sedan 2014 och ett lagförslag skrevs redan 2018. En majoritet av riksdagens partier är överens om att lagen är föråldrad samt att den påverkar transpersoners hälsa negativt och skulle rösta för ett förslag som tillåter personer att själva bestämma sitt juridiska kön. Enligt vad RFSL erfar är det bara Sverigedemokraterna som i dagsläget skulle rösta emot ett sådant förslag.

– Vi kan inte vänta längre på en ny lag. Transpersoner ska inte behöva vänta i flera år på att få rätt kön i passet och det måste bli möjligt även för minderåriga att ändra juridiskt kön, säger Jêran Rostam, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

Länkar
Varför behövs en ny könstillhörighetslag?

Historien om könstillhörighetslagen