RFSL släpper en podd

RFSL

Välkommen att lyssna på Q-Studion, en podcast som sätter det queera ögat på kultur, samhälle, historia och vardag. Med Q-Studion vill RFSL lyfta perspektiv som saknas i mediebruset.

I första avsnittet berättar Q-Studion historien om Stonewallupproret och Sylvia Rivera. Sylvia Rivera var en transaktivist och människorättskämpe som var en av de pådrivande personerna bakom som bokstavligt talat stod och slogs på barrikaderna för ett jämlikare samhälle. Sylvias liv kantades av utsatthet, men också av motstånd mot bland annat rasism och transfobi inom hbtqi-rörelsen.

– Idag, 17 år efter sin död, är Sylvia Rivera en hjälte och ikon, men under sin livstid blev hon utbuad för sina gärningar. Vi vill med podcasten tillgängliggöra den här sortens historier och perspektiv. Hur kommer det sig att det var de mest utsatta som startade Stonewallupproret?, säger Mireya Echeverria Quezada, projektmedarbetare på RFSL och Q-Studions programledare och producent.

Under Q-Studions första säsong kommer allt från tro och religiositet, humor, ekonomi, raggning, komma ut-processer, suicid, kolonialism och språk att avhandlas.

– Med Q-Studion vill vi lyfta den bredd av frågor som påverkar våra liv som hbtqi-personer och minnas dom som gått före oss, säger Sandra Ehne förbundsordförande för RFSL. Vi ser ett stort behov att att särskilt lyfta och utveckla antirasistiska frågor inom RFSL och hbtqi-communityt.

Q-Studion kommer med start nu släppa ett avsnitt varje onsdag i nio veckor med varierande teman. Q-Studions första avsnitt finns nu tillgängligt på libsyn samt i din närmsta podcastapp.

Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.

Kontakt:

Kontaktperson: Kristina Ullgren, Projektledare

Kontakt: press@rfsl.se

Presstelefon: 0723-30 50 24 (obs ej sms)