RFSL på Stockholm Pride

RFSL

Den 2–8 augusti pågår Stockholm Pride och RFSL finns som vanligt på plats. Under veckan riktar vi strålkastarljuset mot hbtqi-politik samtidigt som vi fokuserar på gemenskap under regnbågsflaggan.

Under veckan kommer vi lyfta en rad olika aktuella ämnen, bland annat genom spännande samtal på Pride House. I år lägger vi särskilt fokus på att pressa på för en ny könstillhörighetslag, synliggöra situationen för asylsökande hbtqi-personer i Sverige, lyfta argument för förändringar i familjelagstiftningen samt uppmärksamma hot och hat som riktas mot hbtqi-rörelsen i Sverige.

RFSL:s hela program för Stockholm Pride

Höjdpunkter under veckan

Torsdag 5 augusti 

Kl. 13.30 Filmpremiär: Hat – hotet mot hållbara samhällen 

RFSL:s dokumentärfilm har premiär. Filmen skildrar hur svenska hbtqi-aktivister och organisationer utsätts för hot och våld från högerextrema grupper, och hur detta påverkar oss som rörelse och som privatpersoner.

Kl. 13.30  A conversation between LGBTQI refugees and RFSL:s asylum rights lawyer

Vad utsätts asylsökande hbtqi-personer för i Sverige? Vilka upplevelser gör att man flyr sitt land? Ett samtal mellan medlemmar i RFSL Newcomers och RFSL:s asyljurist Aino Gröndahl.

Kl 13.30 PrEP – erfarenheter och upplevelser

RFSL presenterar en ny rapport om erfarenheter av PrEP bland män som har sex med män, transpersoner som har sex med män och personer som har sex mot ersättning. PrEP är förebyggande behandling mot hiv.

Fredag 6 augusti 

Kl. 13.00 Förändringar i familjelagstiftningen

Hbtqi-föräldrar diskrimineras fortfarande i svensk lagstiftning, men mycket händer hela tiden. RFSL går igenom nyliga förändringar, kommande förändringar och ytterligare lagändringar som behövs för likabehandling av alla föräldrar.

Kl. 16.30 Snuskbingo

Efter ett års paus är RFSL tillbaka med sitt legendariska snuskbingo. Under spelets gång berättar vi allt du vill veta och kanske lite till om vitt skilda saker på temat snusk. Givetvis kommer det finnas priser – i år kanske finare än någonsin?

Lördag 7 augusti 

Kl. 12.00 Var är lagen? #TranslagNU Arr: RFSL Ungdom

Välkommen till det sjuttioelfte seminariet om en ny könstillhörighetslag! Vi behöver en ny #TranslagNU. Vi behöver en lag som separerar ändring av juridiskt kön och den könsbekräftande vården. Vi behöver en lag som gör det möjligt för minderåriga transpersoner att ändra juridiskt kön. Seminariet handlar om lagen inte är på plats ännu och vad vi kan göra för att få igenom denna viktiga fråga.

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med vår pressjour? RFSL kan kommentera på en rad olika sakområden och dagsaktuella frågor kopplade till Pride och hbtqi-personers rättigheter i Sverige. Kontakta oss gärna för en intervju: press@rfsl.se.


Är du medlem i RFSL?

Du som medlem i RFSL har även dessa rabatter på fester:

Schlagerfesten: 15 % rabatt till RFSL medlemmar med rabattkoden: SCHLAGERVIP15

Lesbian & Queer Friday Party: 15 % rabatt till med rabattkoden: GUNNVIP