RFSL arbetar med antologi om sexuella övergrepp

RFSL

RFSL inleder ett arbete med att samla in berättelser om sexuella övergrepp för att sammanställa i antologiformat. Författaren Maria Niemi kommer att vara redaktör för arbetet.

Under #metoo flödade det in berättelser om sexuella övergrepp från alla delar av samhället. Samtidigt lyste berättelser från hbtqi-communityt med sin frånvaro. Detta trots att det självklart förekommer och många har varit med om det i olika situationer, som till exempel i samband med fester, dejting, möten, inom organisationer, på arbetsplatser och i hemmet. Genom det åtal om sexuella övergrepp som nu har väckts mot en tidigare anställd på RFSL Stockholm har diskussioner om de sexuella övergrepp i vårt community aktualiserats.

RFSL menar att det förekommer för lite samtal om våld och sexuella övergrepp i hbtqi-sammanhang generellt och vi vill som organisation bygga en tydlig samtyckeskultur och värna säkra mötesplatser. Vi måste våga prata om svåra saker som så många av oss i hbtqi-communityt har erfarenhet av. Det är viktigt för RFSL att markera tydligt mot övergrepp och ta ansvar för nödvändiga förändringar med hjälp av olika berättelser och erfarenheter.

RFSL bjuder nu in hbtqi-personer att berätta om och få sin upplevelser synliggjorda. Berättelserna ska användas för att skapa en antologi som kommer att publiceras av RFSL. Antologins syfte är att skapa samtal och ge människor en plattform för att dela sina berättelser. Genom att dela, lyssna och lära kan vi bygga ett starkare hbtqi-community och ett bättre RFSL i communityts tjänst. Den som vill dela berättelser får även information om stöd inom och utanför RFSL och om möjligheten att göra visselblåsaranmälan och/eller polisanmälan.

Dela din berättelse här.

Deadline 15 juni 2021

Redaktör Maria Niemi

Foto: Anna Drvnik

Maria Niemi är frilansande redaktör, skribent och normkreativ kommunikationsstrateg. Maria har skrivit noveller med hbtqi-tema i metodböcker för förskola och skola, samt varit redaktör för bok om hur lagidrotten kan verka för inkludering, mot homofobi och våld. Hon har också skrivit poesi för en bok om att tillhöra minoriteten tornedalingar och sakna släktspråket meänkieli.