Ny säsong av RFSL:s podcast Q-Studion

RFSLFoto: Rebecka Ekholm, RFSL.

RFSL lanserar idag säsong 2 av Q-Studion – podcasten som sätter det queera och antirasistiska ögat på kultur, samhälle, historia och vardag. Nytt för denna säsong är att vår programledare, journalisten Mireya Echeverría Quezada, får sällskap av aktivisten Samuel Girma. 

Med en blandning av humor och allvar kommer programledarduon att lyfta perspektiv som saknas i mediebruset. Podden utgår från frågor, problem och perspektiv som lyfts av hbtqi-personer själva. De teman som kommer avhandlas rör allt från tvåkönsnormen, drag-kultur och att vara hbtqi-senior, till att kunna förstå och hantera den normalisering av fascism och rasism som sker i Sverige och i världen idag. Årets säsong bjuder även på reportage som sträcker sig från Rio de Janeiro till Göteborg.

– I vår nya säsong sätter vi våra lyssnare i centrum. Varje avsnitt börjar med att en hbtqi-person talar in ett telefonsvararmeddelande med en fråga eller ett problem man möter i vardagen. Inringarens fråga gör vi sedan ett avsnitt av. I det första programmet är det till exempel någon som ringt in och kritiserat vår besatthet av tvåkönsnormen, att det bara skulle finnas män och kvinnor. Utifrån det gör vi bland annat ett reportage om gender reveal-partyn då folk ska avslöja könet på sina ofödda barn, säger Mireya Echeverría Quezada, producent och programledare för Q-Studion.

En rad olika experter och hbtqi-profiler gästar även säsongens program.

– Först ut är poeten, urfolksfeministen och samiska queeraktivisten Timimie Märak som lyfter tvåkönsnormen ur ett kolonialistiskt perspektiv och ger oss tips på strategier att bemöta och hantera tvåkönsnormen, säger Mireya Echeverría Quezada.

Q-Studion kommer med start den 6:e maj att släppa ett avsnitt varje onsdag i åtta veckor. Två avsnitt kommer också att släppas på engelska.

– Med Q-Studions andra säsong vill vi lyfta den bredd av frågor som påverkar våra liv som hbtqi-personer. Vi ser ett stort behov att att särskilt lyfta och utveckla verktyg för att hantera rasism i vardagen för hbtqi-communityt, säger Deidre Palacios förbundsordförande RFSL.

Q-Studion säsong 2 produceras inom projektet “Projekt Q – Överlevnadsstrategier och verktyg för att hantera rasism i vardagen” med stöd av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.

Lyssna på Q-Studion på libsyn eller i din närmsta podcastappLäs även mer om Q-Studion på RFSL:s hemsida.