Löfven lovar ny translag innan valet

RFSLFoto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

RFSL och RFSL Ungdom jublar över dagens besked från statsminister Stefan Löfven, som i sitt tal under riksdagens öppnande lovade att en ny könstillhörighetslag ska klubbas i riksdagen innan mandatperiodens slut.

En ny könstillhörighetslag, som ger transpersoner självbestämmande över sitt juridiska kön, har varit RFSL och RFSL Ungdoms mest prioriterade politiska fråga under många år. Den nuvarande lagstiftningen antogs 1972 och innebär att en person måste uppsöka könsbekräftande vård och få en psykiatrisk diagnos för att få ändra sitt juridiska kön.

– Äntligen kommer Sverige få en könstillhörighetslag som respekterar transpersoners mänskliga rättigheter. I 15 års tid har RFSL arbetat för en ny lagstiftning. Detta är historiskt och en milstolpe i arbetet för hbtqi-personers mänskliga rättigheter, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Regeringen har tidigare signalerat att man vill göra det lättare att ändra juridiskt kön, att frågan om juridiskt kön ska frikopplas från vården och att även minderåriga ska kunna ändra sitt juridiska kön.

– Att kunna leva med rätt juridiskt kön är otroligt viktigt för många transpersoner och en ny könstillhörighetslag är ett stort steg i rätt riktning, särskilt om lagen möjliggör för minderåriga att ändra juridiskt kön, säger Jêran Rostam, förbundsordförande för RFSL Ungdom.