Idrottare med transerfarenhet förebilder i ny RFSL-kampanj

RFSLFoto: Elisabeth Ohlson

Många könsuppdelade idrotter utestänger effektivt utövare med transerfarenhet. Trots det finns det människor som hittar sin inspiration, sin glädje och sitt engagemang i idrottande. De går före sin tid och de inspirerar oss andra. Författaren Aleksa Lundberg och fotograf Elisabeth Ohlson har, i en ny RFSL-kampanj som släpps under Stockholm Pride, träffat fem hjältar som kommer att förändra framtidens spelplan och vårt förhållande till idrotten.

Transpersoners möjlighet att delta i idrott är en fråga om mänskliga rättigheter. Därför lanserar RFSL nu kampanjen Hjältar som inspirerar för att synliggöra de hjältar som går före sin tid och utmanar strukturerna inom idrotten.

– Jag vill gärna vara en förebild för att andra ska få möjlighet att idrotta!, säger Lukas Svärd, triathlet och en av förebilderna i kampanjen.

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Motion och idrott förbättrar såväl fysisk och psykisk hälsa, vilket i sin tur leder till bättre skolresultat, bättre prestationer i arbetslivet, högre inkomst och ett mer självständigt liv.

– Möjligheten att idrotta påverkar självfallet en persons hälsa. Det påverkar även människors möjlighet att ta del av och vara en del av ett samhället, till exempel att vara en del av föreningslivet och att bidra som tränare och utövare till andras idrottande, säger Mathilda Piehl, sakkunnig på RFSL inom hbtq och idrott.

Gruppen transpersoner faller tyvärr utanför gång på gång inom idrottsvärlden. Idag saknas det offentliga positiva exempel på transpersoner som idrottar. Det saknas helt enkelt förebilder. Fem idrottare berättar i kampanjen för journalisten och författaren Aleksa Lundberg om sitt förhållande till idrott.

– Förebilder är en källa till motivation och självförtroende, de hjälper dig att förstå vilken potential du har. Vi har länge problematiserat transpersoners närvaro inom idrotten. Med de här förebilderna vill vi bidra till att stärka målgruppen och skapa en känsla av att du inte är ensam om att vara idrottare med transerfarenhet, säger Mathilda Piehl.

Detta är första gången i Sverige som positiva berättelser om att vara transperson och idrottare lyfts på det här sättet.

– När jag växte upp fanns det ingen som jag i medier, speciellt inte när det gällde idrott. Jag ville delta i projektet för att visa att det går att idrotta och även tävla i sporten du brinner för, oavsett identitet. Nu är jag vuxen, men jag hade velat se mig själv representeras inom idrott när jag växte upp. Då hade jag förmodligen inte slutat idrotta vid 15 års ålder, säger Noel Andersson Köhler, rollerderbyåkare och en av förebilderna i kampanjen.

Fakta kampanjen Hjältar som inspirerar:
Kampanjen är en del av projektet Idrott för alla kroppar, ett samarbete mellan RFSL, och specialidrottsförbund. Projektet finansieras av Postkodstiftelsen och arbetar för en transinkluderande idrott.