RFSL lanserar antologi om sexuella övergrepp

RFSL

RFSL lanserar antologin “Vi också - hbtqi-personer berättar”. Den innehåller några av de historier om sexuella övergrepp och kränkningar som saknades under #metoo.

I kraften av #metoo sattes ljuset på de övergrepp som länge tystats ner världen över. Samtidigt lyste berättelser från hbtqi-communityt med sin frånvaro. Detta trots att hbtqi-personer i hög grad är utsatta för sexuella övergrepp, inte minst bisexuella kvinnor och transpersoner.

Nu är tiden inne att bryta tystnaden. RFSL lanserar därför idag antologin Vi också – hbtqi-personer berättar. Det är dags för hbtqi-rörelsens #metoo.

– Ingen ska behöva utsättas för sexuella övergrepp. Jag är oerhört tacksam för de människor som delat med sig av sina upplevelser i den antologi RFSL nu lanserar. Vi hoppas att det ska ge styrka till fler hbtqi-personer att våga berätta, säger Deidre Palacios, förbundsordförande RFSL.

I antologin får vi ta del av hbtqi-personers egna berättelser av utsatthet, både namngivna och anonyma. Precis som i samhället i stort har många blivit utsatta av någon de känner. Vi får följa historier som utspelar sig på fritiden, internet, nattklubb, fest, i hemmet, på flykt och i arbetslivet.

– Det är dags för oss hbtqi-personer att visa att det här också händer bland oss. Det enda sättet vi kan komma åt problemen är att bryta tystnaden och börja prata om det, säger Maria Niemi, antologins författare och redaktör.

I boken medverkar också poliser och kuratorer specialiserade på sexualbrott mot hbtqi-personer, för att berätta om hjälp och stöd för den som blivit utsatt.

Om författaren och redaktören

Maria Niemi, född 1982 i Kiruna och bosatt i Stockholm, är en frilansande redaktör, skribent samt kommunikationsstrateg med egna företaget Hyvää. Hon har en konstnärlig kandidatexamen i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Foto: Anna Drvnik.

Medverkande med namn

Sini Alhola, Lars Gårdfeldt, Md. Habibur Rahman, Samuel Ross, Shaun Walls, Kina Sjöström och Maria Tillquist från RFSL Stödmottagning, Kickis Åhré Älgamo och Göran Stanton från Polisen samt Deidre Palacios från RFSL.

Länkar

Ladda ner hela antologin här: “Vi också – hbtqi-personer berättar” (pdf).

Läs mer om författaren här: Om Maria Niemi.

Kontakta RFSL:s stödverksamheter här.