Glädjande översyn av informationsplikt

RFSL

RFSL välkomnar och gläds åt att riksdagen nu tar ett första steg att förändra smittskyddslagen så att informationsplikten gällande hiv tas bort.

Den 19 februari behandlade riksdagen förslag från Socialutskottet om att det ska göras en översyn av informationsplikten kopplad till hiv. Därmed uppnås en viktig delseger, efter många års kamp, gällande mänskliga rättigheter för personer som lever med hiv. RFSL anser att informationsplikten vid sexuella kontakter för den som lever med hiv är kontraproduktiv och stigmatiserande. Eftersom informationsplikten även höjer trösklarna för hivtestning motverkar den hivprevention. Tillsammans med andra organisationer, som Hiv-Sverige och RFSU, har RFSL kritiserat och arbetat för ett borttagande av informationsplikten i mer än 30 år.

– RFSL har varit kritiska till informationsplikten för hiv alltsedan den började gälla 1985. En lagändring är ett viktigt steg för att minska stigmat kring hiv och stärka den psykiska hälsan bland personer som lever med hiv, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

Informationsplikten innebär att personer som lever med hiv behöver berätta om sin positiva hivstatus för sina sexpartners. Detta blir paradoxalt när vi vet att behandlad hiv inte kan överföras vid sex. Undantag har också på senare år kunnat ges från informationsplikten av behandlande läkare, men det är inget läkare är skyldiga att ge bara för att en patient har omätbara virusmängder och därmed inte kan föra viruset vidare. Folkhälsomyndigheten skriver i sitt kunskapsunderlag Smittsamhet vid behandlad hivinfektion att “det föreligger ingen risk för överföring av hiv vid vaginala och anala samlag om personen med hivinfektion uppfyller kriterierna för välinställd behandling. Detta gäller även vid samlag där kondom inte används.” RFSL menar att den nuvarande informationsplikten inte längre fyller något syfte ens ur lagstiftarens synvinkel och att den enbart leder till oro och otrygghet för de som lever med hiv.

Bakom tillkännagivandet till regeringen med en begäran om en översyn av informationsplikten står alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna. Socialutskottet skriver i sitt betänkande där uppdraget till regeringen ingår att ”det numera inte finns några krav på att en person som får bra behandling för sin hiv ska informera sina sexualpartner om hivinfektionen, detta eftersom risken för överföring av hiv vid samlag är mycket låg”, och att regeringen därför bör ”se till att det görs en analys av om smittskyddslagen fyller sitt syfte när det gäller informationsplikten för hivpositiva”. RFSL hoppas att riksdagens initiativ att begära en översyn kan sätta punkt för den repressiva kriminaliserande lagstiftning kring personer som lever med hiv som informationsplikten varit en avgörande del av.