Frågor och svar om nedläggningen av RFSL:s förbundsbibliotek

RFSL

Med anledning av SVT Kulturnyheternas inslag om nedläggningen av RFSL:s förbundsbibliotek.

Vad tycker RFSL om att biblioteket lades ner?

RFSL är glada att de böcker från samlingen som är unika och bedömts som viktiga nu kommer finnas tillgängliga för fler, både för en bredare allmänhet och forskare som intresserar sig för hbtq-frågor. Samtidigt finns det alltid känslor av sorg när en epok går i graven. Vi har haft ett förbundsbibliotek som under en lång period varit till glädje för många. Nu har många av de böcker som fanns i RFSL:s bibliotek hittat ett nytt hem i andra bibliotek.

Vårt stora arkiv av dokument finns kvar oförändrat och är en rik källa att ösa ur för nutida och framtida forskare och andra som är intresserade. RFSL fortsätter arbetet med att göra arkivet tillgängligt.

Försvann unika dokument i nedläggningen?

Nej, inga unika dokument försvann när RFSL lade ner sitt förbundsbibliotek. Samlingen bestod av böcker – inte dokument. De böcker som har bedömts vara unika eller ha ett historiskt värde kommer nu finnas tillgängliga för allmänheten för första gången, i och med att de slussats vidare till andra bibliotek.

Vart tog böckerna vägen?

I första hand tecknades ett avtal med Kungliga Biblioteket (KB) som har gått igenom samlingen systematiskt och tagit emot böcker som kompletterar KB:s samling. Sedan identifierades andra bibliotek som kunde ta över delar av samlingen. Bland dessa finns Södertörns högskola och Linnéuniversitetet. Böckerna kommer så småningom att finnas sökbara i elektroniska kataloger, något som aldrig varit möjligt på RFSL.

Även forskare på Karolinska institutet som forskar om hiv/aids tog över delar av samlingen. Det viktigaste målet vid nedläggningen var att böcker som var intressanta och användbara för andra skulle leva vidare i andra samlingar. Böcker som redan finns tillgängliga på andra ställen avyttrades.

Vad föranledde RFSL att lägga ner sitt bibliotek?

I samband med ett lokalbyte 2018 behövde RFSL och lokalavdelningen RFSL Stockholm minska volymen av utrustning och material som samlats i huset sedan 1980-talet. Eftersom biblioteket legat i träda sedan 1990-talet, och på grund av svårigheterna att upprätthålla en reguljär biblioteksverksamhet, fattade RFSL:s verkställande utskott beslutet att avveckla biblioteket. Att slussa böckerna vidare till andra bibliotek fick högsta prioritet.

Ursprunget till RFSL:s förbundsbibliotek är att Förbundet på 1950-talet köpte in böcker för utlåning till landsorten. När bokhandeln Rosa Rummet öppnade 1982 köptes böcker in därifrån för vidare utlåning via förbundets kansli. 1988 flyttade Förbundet till nuvarande adress på Sveavägen 59 som hade utrymme för böcker, och ett antal engagerade volontärer skötte då utlåningsverksamhet. I mitten av 1990-talet fanns inte längre dessa resurser, och det visade sig vara svårt att hitta personer villiga att lägga tid på att hålla igång biblioteket. Sedan dess har biblioteket legat i träda. Biblioteket har inte fungerat som ett bibliotek ska, med ordnade kataloger, vilket har gjort materialet otillgängligt.

RFSL har sökt pengar i olika omgångar för att upprätthålla verksamheten och digitalisera katalogen, men inte fått några sådana medel.

Är RFSL:s arkiv på soptippen nu?

Nej, RFSL har ett rikt arkiv av dokument: tidningar, tidskrifter, utredningar, skrivelser, rapporter, brev, uppsatser och så vidare som vi förvarar och successivt digitaliserar för att göra dessa viktiga dokument tillgängliga för framtiden.

Hade RFSL ett av världens största hbtq-bibliotek som SVT Kulturnyheterna påstod?

Nej, RFSL:s bibliotek hade cirka 8000 volymer, att jämföra med ONE National Gay & Lesbian Archives på USC Libraries som har cirka en miljon volymer i sin samling, The Stonewall National Museum & Archives som har över 25 000 böcker eller Australiens största hbtq-arkiv som har 150 000 volymer.

Var böckerna som skingrades gåvor från medlemmar?

Samlingen bestod av böcker som till allra största del köpts in av RFSL för egna medel under tiden biblioteket var aktivt. En liten del, några procent, rör sig om böcker som skänkts som gåvor.

 

Bilden föreställer böcker från det lilla biblioteket av referenslitteratur på RFSL:s förbundskansli.