Börje Vestlund 1960-2017

RFSLFoto: Pappers avdelning 68

Börje Vestlund, RFSL:s tidigare förbundskassör, avled på fredagen efter en kortare tids sjukdom. Han blev 57 år.

– Börje var en varm person med en slagkraftig humor som han gärna delade med sig av. Han lämnar efter sig ett stort tomrum i hbtq-rörelsen. Våra tankar går till hans familj, anhöriga och vänner och alla de i hbtq-rörelsen som han berört, säger Magnus Kolsjö, tillförordnad förbundsordförande för RFSL.

Börje var under lång tid RFSL:s förbundskassör. Han satt i RFSL:s förbundsstyrelse under en period som präglades av viktiga politiska reformer som införande av partnerskapslagen och inkluderandet av sexuell läggning i diskrimineringslagen. Han har även tjänstgjort i RFSL:s valberedning.

När Börje valdes in i riksdagen för Socialdemokraterna 2002 var han en av de första öppet homosexuella riksdagsledamöterna. I riksdagen kom han att bli en av de ledamöter som engagerade sig mest i hbtq-frågor genom att motionera, ställa frågor och interpellationer.

– Som en orädd och färgstark politiker har Börje Vestlund medverkat till att flytta fram positionerna för hbtq-frågor i svensk politik, säger Magnus Kolsjö.