Besök RFSL på West Pride

RFSL

Den 27 september till 3 oktober arrangeras West Pride i Göteborg. RFSL finns på plats med flera programpunkter, bland annat med fokus på transinkluderande feminism, erfarenheter och upplevelser av PrEP samt förändringar i familjelagstiftningen.

West Pride är en konst- och kulturfestival som skapar trygga rum för hbtqi-personer och lyfter upp normkritik och hbtqi-personers livssituation. Festivalen arrangeras årligen i Göteborg. Läs mer om West Pride här och ta del av hela festivalprogrammet här.

Besök RFSL på West Pride

Nedan hittar du en lista över samtliga av RFSL:s programpunkter under West Pride.

Transinkluderande feminism

Den senaste tiden har vi behövt prata en hel del om problemet med transexkluderande feminism. I det här samtalet samlar vi företrädare för en transinkluderande feminism. Vi talar om varför transpersoners rättigheter inte står i vägen för kvinnors rättigheter och på vilket sätt transpersoner har en plats i feminismen.

Var: Göteborgs Stadsbibliotek – Trappscenen
När: 29 sep, kl. 12:00–12:45
Live-stream: länk här.

Förändringar i familjelagstiftningen

Från och med nästa år blir reglerna kring föräldraskap samma för alla gifta par, dvs båda i paret blir automatiskt föräldrar och vårdnadshavare från födseln. En statlig utredning som nyligen presenterats föreslår också att utländska föräldraskap ska kunna erkännas i fler fall än tidigare, dvs att samkönade par som flyttar till Sverige i större utsträckning än idag ska räknas som föräldrar även här. Det är förändringar som RFSL länge arbetat för. Under seminariet reder vi ut vad förändringarna innebär lite mer i detalj. Och vilka begränsningar som fortfarande kommer gälla.

Var: Göteborgs Stadsbibliotek – Trappscenen
När: 29 sep, kl. 15:00-15:45
Live-stream: länk här.

PrEP – erfarenheter och upplevelser

RFSL presenterar sin nya rapport om målgruppens erfarenheter av PrEP, förebyggande hivmediciner. Rapporten bygger på en enkät riktad både till personer som själva använder PrEP och till de som inte gör det. I rapporten redogörs bland annat för målgruppens tankar och erfarenheter kring behov, tillgänglighet, väntetider och bemötande och vi pekar ut rekommendationer för utvecklingen av PrEP-förskrivningen i Sverige.

Var: Göteborgs Stadsbibliotek – Trappscenen
När: 30 sep, kl. 14:00-14:45
Live-stream: länk här.

Newcomers Asylum Work

Newcomers is RFSL’s national network for and with asylum-seeking, undocumented, and newly arrived LGBTQI people that works as a support group and a social meeting space. Its members come from all over the world and have often fled persecution in their country of origin because of their sexual orientation and/or gender identity and/or gender expression. We want to highlight and tell the different stories from our members and the work behind it and within the Newcomers, nationally and locally.

Var: Världskulturmuseet – Studion
När: 1 okt, kl. 11:15-12:45

Asylprocessen för hbtqi-personer: Avslagsmotiveringar i hbtqi-asylärenden

RFSL’s asylrättsjurist berättar om asylprocessen för hbtqi-asylsökande och RFSL:s nyligen publicerade rättsutredning om de problematiska trovärdighetsbedömningarna som leder till felaktiga utvisningar av hbtqi-personer trots att de har rätt till skydd. Programpunkten kommer ske digitalt, mer information om hur du deltar finns i vårt FB-evenemang.

Var: Världskulturmuseet – Studion
När: 1 okt, kl. 12:00-13:15

Sex & lust för transpersoner

Välkommen till en transseparatistisk programpunkt med fokus på ord, lust, sexleksaker och säkrare sex! Tillsammans med samtalsledare från RFSL finns här utrymme för reflektion, diskussion och frågor. Workshopen vänder sig till dig som är transperson eller har erfarenhet av att vara trans.

Var: Frilagret Gbg – Black Box
När: 1 okt, kl. 12:00-13:30