Situationen i Tjetjenien värre än befarat

RFSL

Den första april 2017 rapporterade den ryska tidningen Novaya Gazeta om hur män som uppfattas som homosexuella tillfångatogs, torterades och dödades på ett systematiskt sätt i Tjetjenien. Genom kontakter med hbtq-rörelsen i Ryssland har RFSL nu fått nya uppgifter som tyder på att de systematiska utrensningarna av personer som uppfattas som homosexuella eller bisexuella är mer omfattande än vad som tidigare befarats. Antalet tillfångatagna kan nu uppskattas till flera hundra. Trots uppmaningar från människorättsorganisationer och internationella institutioner har de ryska federala myndigheterna ännu inte gjort något för att försöka stoppa utrensningarna.

– Sverige och resten av det internationella samfundet måste öka trycket på den ryska federala regeringen att sätta stopp för den utrensning av homosexuella och bisexuella som pågår i Tjetjenien. De som har tillfångatagits måste släppas fria och en oberoende utredning måste tillsättas för att utreda händelserna, säger RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö.

Vittnesuppgifter berättar nu om att det nu finns två platser där män som upplevs som homo- eller bisexuella hålls i fångenskap och torteras. De homosexuella männen blir inlåsta tillsammans med andra personer som tillfångatagits, främst drogmissbrukare. De andra tillfångatagna får i uppgift att trakassera och mobba de homosexuella och får även privilegier som exempelvis mat före de som upplevs som homo- eller biexuella.

Det förekommer uppgifter om hur homo- och bisexuella personers sociala mediekonton hackas för att lura andra personer till mötesplatser där de kan infågas. Arbetet med att hjälpa utsatta personer ut ur Tjetjenien försvåras av den systematiska förföljelsen där det befaras att vissa av de som sökt hjälp har fallit offer för utrensningarna.

– Den ryska hbtq-rörelsen vädjar om omvärldens hjälp för att erbjuda skydd åt de som flyr från Tjetjenien. Det här är en extraordinär situation och Sverige behöver i likhet med andra länder inom EU erbjuda skyddsvisum så att de personer som lever under hot i Tjetjenien på grund av utrensningarna kan erbjudas en säker och legal väg in i Sverige för att få skydd, säger RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård.

Russian LGBT Network har en hjälptelefon för personer i Tjetjenien som behöver hjälp. Den går att ringa kostnadsfritt inom Ryssland på telefonnummer 8 800 555 73 74. Personer utanför Ryssland som har information om händelserna i Tjetjenien som de vill dela med sig av kan kontakta ILGA Europa på telefonnummer +32 2 609 54 10 eller via e-post info@ilga-europe.org.

Om du som privatperson vill bidra, skriv på AllOuts namninsamling till stöd för de utsatta.

Rättelse 18 april: Texten är uppdaterad. Tidigare angavs att antalet tillfångatagna kan uppskattas till över tusen. Våra ryska partners som samlar in information om händelserna i Tjetjenien har sedan dess dragit tillbaks uppgiften som inte har tillräckligt stöd i den information som de kunnat bekräfta. Situationen är svår att överblicka eftersom det finns flera ställen där personer som upplevs som homo- och bisexuella hålls fångna. Uppskattningen är dock att det är flera hundra personer som tagits tillfånga.


Stöd oss i arbetet för hbtq-personers mänskliga rättigheter. Bli månadsgivare. Regnbågshjälte!