”Vi behöver en familjelagstiftning som inte pekar ut vissa familjer som sämre än andra”

RFSL

30 juni presenterades ett förslag på hur föräldrabalken kan bli mer modern och inkluderande för fler familjer! Det är ett viktigt steg för Sveriges familjer. Dagens regler är onödigt krångliga och utpekande mot alla de familjer som inte följer mamma-pappa-barn-mallen. Nu hoppas vi på förändring.

– Det här är något RFSL har arbetat för väldigt länge. Vi behöver en familjelagstiftning som inte pekar ut vissa familjer som sämre än andra. Alla familjer har rätt till samma trygghet och skydd i lagen, säger Trifa Shakely, förbundsordförande i RFSL.

Sedan 2020 har en statlig utredning tittat på:

  • hur regler om föräldra­skap kan bli mer över­skådliga, enhetliga, köns­neutrala och inklude­rande
  • hur man kan underlätta för familjer där flera vuxna tar föräldraansvar
  • om utrymmet att upphäva ett föräldraskap ska begränsas (efter att föräldraskapet automatiskt registrerats för att man är gift med den som föder barnet) och
  • om det borde vara möjligt att adoptera även efter en separation.

Föräldrabalken och andra regler om föräldraskap har lappats och lagats i takt med att det tillkommit fler vägar för att bli förälder i Sverige. Det gör att reglerna nu är väldigt svåra att överblicka. Bristen på skydd för familjer där flera vuxna tar föräldraansvar är också något som gör att barn hamnar i kläm, och riskerar tappa viktiga vuxna i sina liv. Det här är första gången på länge som det tas ett större grepp för att förbättra hela lagstiftningen.

– Det är inte rimligt att vi har en så krånglig lagstiftning att man behöver ha juristexamen för att kunna förstå hur ens föräldraskap ska kunna fastställas när ens barn föds. Och en lagstiftning där barn endast kan ha en eller två rättsliga föräldrar och vårdnadshavare. Nu hoppas vi att regering och riksdag tar det här förslaget vidare så att det kan bli verklighet, säger Anna Nordqvist, sakkunnig i familjefrågor på RFSL.

Förbättringar och förenklingar av reglerna kring föräldraskap, och därmed en ökad rättstrygghet för barn till hbtqi-föräldrar, är något RFSL kämpat för sedan åtminstone 2005, när samkönade par fick tillgång till assisterad befruktning. Att förenkla reglerna, bland annat genom att koka ner dem till ett mindre antal paragrafer som faktiskt tar sikte på vad föräldraskap egentligen handlar om skulle leda till en större rättstrygghet för barn. Det samma gäller utredningens övriga frågor.

Dagens lagstiftning är även utdaterad på andra områden. I ett flertal paragrafer pratar man t.ex om huruvida  ”modern haft samlag” med sin make/sambo eller någon annan, vilket ju i sig är fel fokus då ju reglerna inte utgår från det utan från om du antingen fött barnet, är genetiskt kopplad till barnet genom att dina spermier använts eller om du har samtyckt till att ni skaffat barn genom donation.

– Vi välkomnar också att utredningen föreslår begränsningar kring när ett automatiskt registrerat föräldraskap för gifta par kan upphävas och att förbättringar föreslås även för familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar. Nu är det viktigt att politikerna skyndsamt tar förslagen vidare så att vi inom kort kan få ett lagförslag som riksdagen kan rösta om, avslutar Anna Nordqvist.