World Aids Day 2016

Hälsa, sex och hivRFSL

1 december är World Aids Day. Idag har nästan alla som lever med hiv i Sverige välfungerande behandling. Trots det fortsätter fördomar och okunskap att skada. Låt inte detta fortsätta. Att ha koll på hiv är allas ansvar.

Ditt, mitt och allas ansvar

För de flesta som lever med hiv i Sverige idag är fördomarna och okunskapen hos omgivningen ett betydligt större problem än viruset i sig. Genom att vi alla lär oss mer om hiv, hur det överförs och vad det innebär att leva med hiv kan vi stoppa fördomarna och göra livet bättre för oss alla.

Skaffa dig koll

Sverige är det första land som nått upp till FN:s 90-90-90-mål. Det innebär att minst 90 procent av alla i landet som har hiv vet om det, att minst 90 procent av dem som känner till att de har hiv får behandling för det och att minst 90 procent av de som får behandling har en så välfungerande behandling att virusmängden i blodet sjunker till omätbara nivåer. Det kan också kallas smittfri hiv och i Sverige idag har 95 procent av alla som vet att de lever med hiv i Sverige idag smittfri hiv.

 

Vad kan jag göra?

När du hjälper till att sprida kunskap om hiv hjälper du dig själv och alla som lever med hiv. Du kan göra mycket.

  • Sprid kunskap om World Aids Day på sociala medier.
  • Delta där World Aids Day uppmärksammas nära dig.
  • Sprid kunskap om smittfri hiv på sociala medier. Tipsa t.ex. om www.rfsl.se/smittfri och använd #smittfri
  • Prata med dina vänner, nära och kära om hiv.
  • Testa dig för hiv regelbundet om du inte känner till din hiv-status.

 

Mer information

Smittfri hiv

Folkhälsomyndighetens sida om hiv idag

Om testning för hiv och könssjukdomar

Hivtest på RFSL

Hitta närmaste ställe där du kan testa dig

 

 

 

Vad händer på World Aids Day i RFSL:s avdelningar?

Blekinge

RFSL Blekinge uppmärksammar World Aids Day genom att bjuda in till en föreläsning med Jon Gjønnes från RFSL:s förbundskansli med temat ”Vadå smittfri HIV? —om vad det innebär att leva med hiv i Sverige idag” kl 18.30 på Sölvesborgs bibliotek.

Efter föreläsningen kl 19:30 är alla välkomna att vara med i en fackelmanifestation på Stortorget i Sölvesborg.Arrangeras av RFSL Blekinge tillsammans med Landstinget Blekinge, Sölvesborgs bibliotek, HBT-Socialdemokrater Blekinge, Öppna Moderater Sydost och Öppna Kristdemokrater.

RFSL Blekinges World Aids Day-event på Facebook

Borås

RFSL bjuder på kondomer och glögg, säljer röda band och delar ut information om tryggt säkert sex och vikten av att testa sig och använda kondom kl 10-15 på Högskolan i Borås, tillsammans med Sexuell hälsa nätverket i Västra Götaland. På kvällen närvarar RFSL Borås på en ljusmanifestation på Sandvalls plats kl 18-19.

RFSL Borås World Aids Day-event på Facebook

Om World Aids Day på RFSL Borås webbplats

Gävle

World Aids Day uppmärksammas i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle. Årets talare är Ola Lindström, grundare av det uppmärksammade projektet ”Torka alla tårar”. Han talar om hur världen för 30 år sedan stängdes för de som drabbades av HIV och hur den nu åter har börjat öppnats upp.

Musikuppträdande och sång av ungdomar från Helges All Stars och Steven Kautsky Andersson. Vi samlar in pengar till ett hemsjukvårdsprojekt för HIV- och AIDS-sjuka i Zimbabwe. Arrangörer är lokala Hiv/STI-gruppen i Gävle.

Halland

RFSL Halland  uppmärksammar World Aids Day tillsammans med RFSU Halland på Nolltrefem.

Information om World Aids Day på RFSL Hallands webbplats

RFSL Hallands event på Facebook

 

Piteå

RFSL Piteå Älvdal och Pite älv Pride uppmärksammar World AIDS Day genom föreläsning, filmvisning och samtal kl 12.15-20.00 på Bio 3:an på Hamngatan 52. Därefter är det cafékväll fram till 22.30 på Polstjärnan på Prästgårdsgatan 23. Arrangeras i samarbete med Noaks Ark Norra Norrland.

Skellefteå

RFSL Skellefteå håller en ljusmanifestation på torget i staden och delar ut informationsmaterial.

Sundsvall

RFSL Sundsvall finns på Mittuniversitetet med Colour of Love tillsammans med Kåren och Studenthälsan kl 1o-12.

18.00 samling hos RFSL Sundsvall, Nybrogatan 29 för att 18.15 gå på studiebesök hos Noaks Ark, Östra Långgatan 18.

Örebro

RFSL Örebro, Noaks Ark och Region Örebro län arrangerar en manifestation för att visa sitt stöd för människor som lever med hiv och för att minnas människor som har dött. Vi träffas på Våghustorget kl 18:00 för manifestationer, och kl 18.30 går vi tillsammans till Noak Arks lokaler för fika och samtal.

World Aids Day på RFSL Örebros webbplats