28 juli – Transpersoner har väntat tillräckligt

Transpersoner är i större utsträckning än andra grupper drabbade av psykisk ohälsa, hot och våld men får ofta vänta länge på livsviktig vård och behandling och har lågt förtroende för polis och rättsväsende.

–Regeringen slår sig för bröstet och säger att de satsar på transpersoners hälsa och livsvillkor men det tar orimligt lång tid för dem att komma till skott, säger Frida Sandegård, förbundsordförande för RFSL.

I början av 2015 föreslog en utredning en ny könstillhörighetslag men regeringen har ännu inte agerat för att den ska införas. Norge har till stora delar inspirerats av den svenska utredningen och i början av sommaren trädde Norges nya regler i kraft, som exempelvis sänker ålderskravet och tar bort kraven på medicinska ingrepp vid ändring av juridisk könstillhörighet.

–Det är pinsamt att Sverige blir omsprungna av land efter land när det gäller transpersoners situation och villkor, säger Frida Sandegård.

Idag uppmärksammar RFSL även transpersoners utsatthet under mötet med rikspolischefen Dan Eliasson på Pride House. Transpersoner är i stor utsträckning utsatta för hatbrott men resurser saknas för att bekämpa dem.

–Våra undersökningar visar att många transpersoner och andra hbtq-personer känner misstro mot polisen och många vittnar om dåligt bemötande. Vad kommer Dan Eliasson som rikspolischef göra åt det, undrar Frida Sandegård.

I våras meddelade regeringen att Sverige, som första land i världen, tillsätter en lag som ska ersätta de transpersoner som fram till 2013 tvångssteriliserats vid könskorrigering. Flera av dem som tvångssteriliserats är äldre och ännu har regeringen inte agerat. Att det dröjer ända till 2018 för regeringen att presentera en proposition riskerar att göra att alla inte hinner få upprättelse. Liknande skadeståndsprocesser har hanterats betydligt snabbare.