Klamydia


Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige som lyder under smittskyddslagen. Klamydia kan vara svår att upptäcka, eftersom den ofta inte ger några symtom. Hälften av alla  märker överhuvudtaget inte att de har fått klamydia. Cirka 35 000 personer i Sverige testar positivt för klamydia varje år.

Hur klamydia överförs och hur ni skyddar er

Klamydia överförs lättast vid vaginal- och analsamlag. Därför är kondom eller vagianal kondom (femidom) vid samlag den viktigaste åtgärden för att minska risken för överföring, alternativt att ha sex som inte innefattar samlag. Klamydia överförs lätt.

Klamydia kan sätta sig i kön, anal, ögon och hals. Störst är risken att man får klamydia i könet eller analen efter sexuella kontakter.

 

En klamydiainfektion i ögonen får ungefär samma symptom som en ögoninflammation. Klamydia i halsen kan ge ungefär samma symptom som halsfluss. Klamydia i halsen har låg risk att föras vidare till sexpartners och läker ofta ut av sig själv.

 

Kroppsvätska kan innehålla klamydia, så risken för överföring minskas om en ser till att inte överföra lubrikation eller sperma med exempelvis händerna mellan de som har sex. Kondom på sexleksaker som delas av flera och där kondomen byts när sexleksaken växlar person är också en bra åtgärd för att minska risken för överföring.

 

Klamydia kan infektera halsslemhinnan, och för att minimera risken att detta sker kan kondom användas vid oralsex med kuk. Risken att överföra klamydia till halsen vid oralsex med fitta eller röv är liten även utan skydd.

Symptom

Klamydia ger oftast inga symptom alls. Men får man symptom så beror det på var bakterien sitter någonstans. Det kan handla om sveda i urinröret, flytningar från kön eller ändtarm eller halsont, beroende på var bakterien sitter någonstans.

Testning

Vid testning för klamydia används en tops för att ta prov från svalget, slidan eller ändtarmen beroende på var man ska testa. För test i urinröret används urinprov.

 

Eftersom klamydia oftast inte ger några symtom och överförs relativt lätt är det viktigt att testa sig regelbundet om en har sex med andra.

Klamydia i könet kan även testas genom ett hemtest, som går att beställas över internet eller köpas på apotek. Provet tas genom att följa instruktionerna som följer med. Personer med kuk uppmanas att skicka in ett urinprov. För personer med fitta gäller ett urinprov i kombination med ett prov från slidan. Provet postas till ett labb för analys. Om provsvaret är positivt måste vård uppsökas för behandling och för att partnerspårning ska kunna göras. Observera att hemtestet enbart testar för klamydia i könsorganet, och svarar alltså inte på om en klamydiainfektion finns i analen eller halsen.

 

Då män som har sex med män får klamydia sätter det sig ofta i halsen och/eller analen, därför är det viktigt att ta prover härifrån.

 

Klamydia har en inkubationstid på cirka en vecka. Det betyder att det måste gå sju dagar efter sextillfället innan testning för att helt kunna lita på svaret.

Behandling

Klamydia behandlas med en antibiotikakur, oftast i tio dagar.

Bra att veta

Risken för överföring av hiv och andra STI:er ökar vid en klamydiainfektion. Det finns också risk för skador på äggledare och bitestikel vid klamydiainfektion i könet och det kan leda till svårighet att få biologiska barn.