Könskorrigering och utredning

För att kunna byta juridiskt kön och få hjälp av sjukvården att korrigera din kropp med hjälp av hormoner, bröstkirurgi, underlivskirurgi med mera behöver du genomgå en könsutredning och få diagnosen transsexualism. Hela processen brukar ta minst 2,5 år och själva utredningen, fram till diagnos, brukar ta cirka ett-två år.

Könsutredningar görs på lite olika ställen i landet. I Lund, Stockholm, Alingsås, Uppsala, Umeå och Linköping finns specialiserade team som jobbar specifikt med sådana utredningar. Om du vill genomgå en utredning är det bästa att försöka få en remiss till något av dessa team. Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och Sexologiska mottagningen i Lund tar emot patienter under 18 år.

Info om utredningsteamen hittar du här på transformering.se

För att få komma till ett sådant utredningsteam krävs en remiss från en psykiater i det landsting där du bor, detta kan du få via allmänpsykiatrin där du bor, eller via BUP om du är under 18 år gammal. Det är inte allmänpsykiatrins uppgift att göra en utredning själva, utan dessa har som uppgift att hjälpa dig att få en remiss till ditt närmaste utredningsteam. Om din psykiater istället vill påbörja en egen utredning och visar en ovilja att ge en remiss, försök hitta en annan psykiater som kan hjälpa dig.

Under en könsutredning får du träffa psykiater, kurator och psykolog som ställer frågor om din bakgrund och din sociala situation. Du får också göra vissa psykologiska begåvningstester och annat. En sådan utredning tar cirka ett år, och det är efter detta år som du kan få diagnosen transsexualism som ger möjlighet till juridiskt könsbyte och kroppslig vård. När du fått din diagnos måste du genomgå ett så kallat Real Life Test, där du lever i den könsroll som du vill ha under minst ett års tid. Under denna period kan hormonbehandling, röstträning, ev. hårborttagning, bröstkirurgi och annat påbörjas.

Efter Real Life-perioden kan du ansöka till Socialstyrelsens rättsliga råd för att få byta juridiskt kön och få tillstånd att göra kirurgiska ingrepp i könsorganen. För att få möjlighet att göra det måste du vara över 18 år.