Säljer du sex till andra män? 

 

Här följer några råd för dig som då och då, ibland eller ofta, säljer sex till män. Sexsäljande väcker många känslor och personer har olika erfarenhet och syn på sexsäljande. Oavsett vilken erfarenhet du har så vänder sig dessa råd till dig som säljer sex. I synnerhet när man säljer sex är säkerhet, sexuell hälsa och säkrare sex viktiga frågor.

 

 

Säkrare sex

RFSL rekommenderar säkrare sex för män som säljer sex, vilket innebär att du undviker att suga kuk utan kondom och alltid använder kondom hela tiden vid anala samlag. Säkrare sex minskar risken för överföring av hiv och även de flesta andra sexuellt överförbara sjukdomar. Vissa sexuellt överförbara sjukdomar kan överföras även om man använder kondom, exempelvis genom hud mot hud-kontakt, varför en regelbunden testning är en bra rutin.

 

Om du haft sex med någon som bär på hiv och kondomen spruckit, glidit av eller om du knullat utan kondom kan PEP-behandling (Post Exposure Prophylactics) hindra att en person smittas med hiv. Det gäller att vara snabb. Behandlingen ska sättas in så fort som möjligt, helst inom 24 timmar och inte senare än 72 timmar. Vid behov kontakta närmaste infektionsklinik.

Läs mer om PEP.

 

 

Testa dig regelbundet

Vissa infektioner, syfilis eller gonorré, kan även överföras då du praktiserar säkrare sex, exempelvis när du suger eller när du fistar. Det är därför viktigt med en regelbunden testning även om du alltid praktiserar säkrare sex. Om det inte finns en specialistmottagning för MSM (män som har sex med män) där du bor så är det viktigt att upplysa läkare vid testning att prover för klamydia och gonorré tas både i svalg, urinrör och ändtarm. Rekommendationen är också att du vaccinerar dig mot hepatit A och B (som är gratis för män som har sex med män). Hör av dig till din STI-mottagning eller infektionskliniken på din ort.

 

Eftersom flera sexuellt överförbara infektioner inte ger några symtom eller kännetecken så är det viktigt att regelbundet gå och testa sig för hiv, gonorré, syfilis och klamydia. Hivtest är alltid gratis och om man vill, kan man vara anonym vid hiv-testning.

 

Den som har en obehandlad sexuellt överförd infektion (STI) löper större risk att ådra sig hiv. Och om man redan bär på hiv är risken att överföra det till andra större om man har en annan infektion samtidigt. Därför är det extra viktigt att testa även för andra STIs än hiv. 

 

Tips på några olika ställen där du kan testa dig. 

 

 

Kondom är bästa skyddet 

- Ha ett stort lager av kondomer och glidmedel så du aldrig står utan. Ha alltid kondomer i olika storlekar och utförande. Gratis kondomer kan du ofta få via din lokala RFSL-avdelning,  din lokala ungdomsmottagning, Sexperterna eller via www.gratiskondom.se.

 

- Lär dig att trä på kondomen med munnen och gör detta till en häftig grej för den du är sex med. Att trä på med munnen kan ibland göra att personen inte ens märker att kondomen åkt på

 

- För att undvika kondomhaveri om kondomen är väldigt trång så kan man placera en liten klick med glidmedel på toppen av penis.

 

- Använd alltid rikligt glidmedel vid anala samlag. Tillsammans med kondom ska vatten- eller silikonbaserat glidmedel användas, ingenting annat. Vaselin eller andra krämer förstör kondomen.

 

- Prova att använda femidom som förs in i analen innan penetration. Femidomer går än så länge bara att köpa via RFSU:s webshop. Att föra in femidom kräver lite träning men den leder värme bättre än latexkondomer. I Sydostasien har femidom lanserats av organisationer som arbetar för sexuell hälsa och sexarbetares rättigheter. För sexarbetande män som har sex med män har femidom setts som ett bra alternativ för den som inte kan förhandla sig till säkrare sex med kunderna och för de sexsäljare som vill ha kontroll över sitt eget skydd. 

 

- Rådgivning om säkrare sex kan du få via nätet genom Sexperterna. De finns bland annat på Qruiser och RFSL-chatten flera kvällar i veckan och svarar där på frågor från användarna. Om de är online får du ditt svar inom 20 minuter, annars kan det ta upp till tre dagar. 

 

Ibland går kondomer sönder, men i möjligaste mån kan detta undvikas genom att vidta en del skyddsåtgärder. De vanligaste orsakerna till kondomhaveri är att det är fel storlek eller form på kondomen. Det finns en stor mängd olika kondomer ute på marknaden och det är viktigt att prova sig fram tills man hittar någon som passar en själv. Skador på kondomen kan göra att den går sönder. Se upp för vassa naglar eller annat som kan riva sönder kondomen. Andra glidmedel än vatten eller silikonbaserat glidmedel ska inte användas, då de kan förstöra kondomen. Du kan försöka att lära dig känna efter hur ett kondomhaveri känns för att snabbt kunna identifiera om det hänt.

 

 

Lagstiftningen i Sverige

Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige. Däremot är det olagligt att köpa sex eller främja sexköp.

 

 

Säkerhet

Gör alltid tydligt för dig själv vad du kan tänka dig att ställa upp på och inte ställa upp på sexuellt. Kompromissa aldrig med dina övertygelser. Tala alltid klarspråk och red ut alla eventuella frågor i förhand. Ställa alltid krav på kondom för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar och värna din egen hälsa. Förhandla inte bort kondomen utan tänk på dig själv och värna dina framtida möjligheter. Dina personliga gränser ska alltid respekteras och du ska aldrig bli utsatt för något mot din vilja. Våga tala öppet om vad du kan tänka dig att utföra och upprätta en överenskommelse på förhand. Kom överens om mötesplats, pris, utlägg, vilken service som tillhandahålls och längden på ert möte redan innan ni träffas. Detta hjälper till att undvika senare diskussioner och anklagelser. Om en kund börjar tjafsa om en uppgjord förhandling hänvisa tillbaka till er överenskommelse.

 

Ur säkerhetshänseende är det bra om någon vet vart du befinner dig när du säljer sexuella tjänster. Ett tips kan vara att samarbeta med någon annan som också säljer sex och ha en kommunikation om vart ni befinner er och när ni väntas tillbaka. Observera dock att det är olagligt att främja sexköp och detta räknas som koppleri enligt svensk lagstiftning.

 

 

Webcam sex

Tänk på att om du säljer sex via webcam så är det lätt för mottagaren att spela in och sprida materialet på nätet. Det är viktigt att du är medveten om att detta kan finnas kvar ute på nätet lång tid framåt. Om du vill skydda din anonymitet se till att inte visa ditt ansikte, täck över identifierbara kännetecken som tatueringar eller liknande och tänk på att din bakgrund inte är lätt igenkännlig.

 

 

Våld och övergrepp

Det händer att sexköpare utsätter sexsäljaren för våld, hot eller övergrepp. En del köpare har en dubbelhet i sitt förhållande till män som har sex med män och kan i värsta fall uttrycka sin homofobi genom att bli våldsamma. Hos andra uppstår det känslomässiga krockar som kan få utlopp i frustration och aggression mot sexsäljaren.

 

Det är därför att viktigt att vara uppmärksam och lita till sin egen intuition. Om du känner obehag eller oro så talar din intuition om för dig att något är fel. Lita alltid på din magkänsla. Avbryt eller backa från en kontakt som väcker obehag eller rädsla.

 

Ha alltid ett säkerhetstänkande om du går till miljöer som du ej varit i förut. Se till att du vet vart dörren/utgången är och se till att det inte finns hinder i vägen. Neutrala mötesplatser som hotell är att föredra utifrån ett säkerhetsperspektiv. Se till att du har fri flyktväg och använd skor som det går att springa i. Undvik slips, sjal, halsband eller axelremsväskor som kan användas för att göra stryptag. Bär få kläder och sådana som du snabbt kan ta på dig om du fort skulle behöva gå ifrån stället där ni är. Personliga tillhörigheter som nycklar, kreditkort, mobil med mera bör förvaras i slutna fickor eller gömda på annat sätt.

 

Det finns hos vissa en felaktig uppfattning om att män inte kan våldtas. Ålder, kön, fysisk styrka, sexuell praktik spelar ingen roll i risken för att bli våldtagen. Det är aldrig ens eget fel om man blir våldtagen. Vilken man som helst kan blir våldtagen och detta kan ske och sker i alla möjliga olika situationer och platser. Detta är ett osynligt brott då många undviker att anmäla att de blivit våldtagna. Män som arbetar med att sälja sex är dock mer utsatta än övriga. Vid en våldtäkt är det vanligt att man som offer blir paralyserad av rädsla eller chock men detta innebär inte på något sätt att ett samtycke har förekommit. Det är bra att lära sig några grundläggande självförsvarstekniker om du skulle bli attackerad. Vid ett angrepp försök att försvara dig genom att slå på känsliga områden som hals, ögon eller testiklar. Om du behöver akut hjälp bör du vända sig till sjukvårdens akutmottagning.  Genom RFSL:s brottsofferjour kan du få stöd och hjälp med det våld du varit med om. Du kan vända dig hit via telefon, via mail eller så kan du komma till vår mottagning i Stockholm. 

 

 

Social isolering och stigmatisering

Många i samhället är negativa och fördömande mot personer som köper och säljer sex. På grund av detta försöker de flesta att hemlighålla sin verksamhet. Du kanske tvingas till ett regelrätt dubbelliv om du inte kan vara öppen och ärlig mot dem i din omgivning utan tvingas ljuga. Det är viktigt att hitta sätt att klara av att hantera alla känslor kring detta och att söka psykologisk hjälp om du känner behov av att få hjälp.

 

Många som säljer sex känner att de själva kan bestämma gränserna för vad de vill göra sexuellt och med vem under vilka omständigheter. De kan själva avgöra när och om de vill sälja sex eller låta bli. Men för en del kan det vara eller med tiden bli svårt att upprätthålla gränserna. Genom att man som sexsäljare ibland blir behandlad som ett objekt så kan det för vissa leda till en känsla av att inte längre kunna bestämma över sig och sina sexuella kontakter. Om känslan av att du förlorar dig själv, din bestämmanderätt över vad du själv kan tänka dig att göra och inte göra bör du göra ett uppehåll och fundera på om du överhuvudtaget ska fortsätta.

 

 

Kontakt

Behöver du någon att prata med runt detta så finns det prostitutionsenheter i Sveriges största städer. Dit kan du vända dig anonymt för råd och stöd.

 

Stockholm

Prostitutions- och Spiralenheten. Enheten vänder sig till personer som varit, är i prostitution eller har liknande erfarenheter. Enheten vänder sig till män, kvinnor och deras anhöriga. Besöken på enheten är kostnadsfria och man kan välja att vara anonym.

Tel:
08-508 25 501,
08-668 69 87

E-post: PROSMAIL@sot.stockholm.se  


 

Göteborg

Prostitutionsgruppen

Vänder sig till kvinnor och män som säljer sexuella tjänster eller som arbetar eller har arbetat på en sexklubb eller i porrbranschen.

Prostitutionsgruppen erbjuder samtal som ett sätt att komma fram till hur du vill förändra ditt liv. Den kan också hjälpa till vid kontakter med andra myndigheter och organisationer.

Tel:
 031-367 90 00

 

Södra Sverige

F.A.S.T. - Försäljning av sexuella tjänster (Nätet)

För dig i södra Sverige som säljer sexuella tjänster via Internet, webcam eller på andra sätt. Telefonrådgivning måndagar och onsdagar kl. 13.00-15.30 

Tel: 020-50 50 11

E-post: fast@malmo.se