HBTQ - idrott - utanförskap
föreläsning 26 november i Mora

 

Välkommen till en föreläsning och ett samtal om hur vi skapar och förstärker normer och värderingar, vilket riskerar att vi utesluter ungdomar från föreningsliv och liknande sammanhang. Med urgångspunkt från personliga erfarenheter från idrottens och skolans värld vill föreläsarna visa på vilka svårigheter HBTQ-personer kan mötas av och framförallt hur vi tillsammans med små medel kan skapa ett mer öppet och välkommnande klimat.

 

HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.

 

Tid:

26 november kl 19.00-21.00. Kvällen avslutas med en paneldebatt.

 

Plats:

Mora Parken

 

Anmälan:

Senast 21 november till Pia Fältgårdh, Rosa Huset; pia.faltgardh@mora.se eller tel 0250-266 35.

 

Föreläsare:

Christoffer Smitz är 33 år gammal, yrkesverksam socionom som har spelat fotboll sedan barnsben. Som tränare har han ansvarat för både ungdomsslag och seniorlag. Han har bland annat varit tränare för ett HBTQ-inriktat lag i Stockholm.

 

Linus Berg är 24 år gammal och började spela fotboll vid sex års ålder. Som tonåring spelade han i dåvarande Juniorallsvenskan Elit. Han lade sedan fotbollsskorna på hyllan och började en karriär som fotbollsdomare där han bland annat tillhörde en talanggrupp under ett par år.

 

"En fantastisk föreläsning som väcker många känslor! De tar upp många delar som ungdomar säkerligen funderar över och punkterar fördomar på ett bra sätt. Jag kan varmt rekommendera Linus och Chrstoffer!"

Marie Melsom, rektor Västerhaninge Montisoriskola

 

Välkommen!

 

Arrangörer:

RFSL Dalarna, Mora Kommun, Rosa Huset, Dalarnas Idrottsförbund, SISU Idrottutbildarna

 

Inbjudan föreläsning HBTQ idrott utanförskap


Ungdomscafé torsdagen den 27 november

Torsdagen den 27 november kl 17.00 - 20.00 är det café för ungdomar upp till 25 år i RFSL Dalarnas lokal i Folkets Hus, Myntgatan 10-14 4 tr i Falun.

 


Välkommna!

 


 

Filmlördag den 29 november

Välkommen på Filmlördag den 29 november!

 

Plats:

RFSL Dalarna, Folkets Hus, Myntgatan 10-14 4tr (hiss finns), Falun. Parkera gratis på Tiskenparkeringen.

 

När:

Första filmen startar klockan 16.30.
Sista filmen slutar senast klockan 24 - så runt klockan 21 behöver en vara på plats för att se sista filmen.

 

Filmer:

Vi väljer bland ett brett utbud ur Homotelet.

 

Vi bjuder på fika!

 

Praktisk info:

Ring Johan om porten i huset är låst. Numret anslås på porten mot Myntgatan.

OBS Medlemsskap i RFSL nödvändigt för filmvisningstillståndet. Uppvisa medlemskort i entrén eller lös medlemskap på plats för 100 kronor.

Alkohol och drogfritt arrangemang.

 

Kvällens värd Johan Fors hälsar gamla såväl som nya medlemmar varmt välkommna!

 

Välkommen!

 


World Aids Day 1 december

RFSL Dalarna kommer i samarbete med Landstingets smittskyddsenhet, Svenska Kyrkan, RFSU, Positiva Gruppen Mitt att finnas i Falan gallerian i Falun melan kl 15.00 - 18.00 och dela ut information och prata med folk om HIV/Aids.

Kl 19.00 - 19.45 blir det en kärleksgudstjänst i Kristine Kyrka med framträdande av duon Next Level.

 


 

 

RFSL Dalarna uppmärksammar Klamydiamåndagen

Klamydiamåndagen är framtagen med ekonomiskt stöd från statsanslaget "Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar". Detta stöd fördelas av Folkhälsomyndigheten för att nå målen i den Nationella strategin mot hiv/aiids och vissa andra smittsamma sjukdomar. (Prop. 2005/06:60)

 

Se mer på länken: http://www.klamydiamandagen.se/

 

 


 

Vem vill leva i en garderob?

 

Vem vill leva i en garderob

Mobbad i skolan för sitt halsband.
Slagen och misshandlad av sina skolkamrater. Ifrågasatt av sin familj. Hur mycket ska en ung kille som upptäcker sin sexualitet behöva stå ut med?

 

-Jag heter Micke och har levt i den här garderoben i Kupolen nu i två dagar. Men faktum är att jag har levt i garderoben mycket längre än så. Min resa började för tio år sedan när jag träffade min första pojkvän.

 

När vi hade varit ihop ett tag berättade han om cafékvällarna hos RFSL. Jag tyckte det lät bra och vi bestämde oss för att gå dit tillsammans. När vi kom dit blev vi varmt mottagna och jag kände att jag verkligen trivdes där. Efter ett tag var vi där och hängde nästan varje vecka. Det hände alltid något kul där, allt från filmkvällar till att vi fikade och pratade.

Caféet blev en trygg plats för mig att vara på där jag kunde träffa andra som var som jag. Det gjorde att min självkänsla växte och jag fick den trygghet jag behövde för att våga komma ut.

 

När jag började gå på caféet hade jag rejäla problem i skolan där både rektor och elever mobbade mig för att jag såg annorlunda ut. Jag fick t ex inte ha mitt halsband på mig på skolfotot, då hotade man att jag inte skulle få vara med. Jag blev också svårt misshandlad av några på skolan och då ställde RFSL upp och var med mig i rätten när jag anmälde skolan till D.O. Jag vann fallet och efter det bestämde jag mig för att komma ut.

 

Jag bestämde mig samtidigt för att engagera mig i RFSL:s arbete och började föreläsa och jobba som skolinformatör runt om i Dalarna. Det blev ett bra sätt för mig att hantera min situation och få utlopp för min frustration. Jag har nu under flera år kunnat bearbeta allt och fått styrka genom min nya roll som skolinformatör.

 

Idag lever jag ett jättebra liv tillsammans med en kille som jag älskar. Det ger mig otroligt mycket att få berätta min historia i skolor och se att den berör och får många att tänka till. Kanske hjälper den också några att våga vara den de är och vara öppna om sin sexualitet och personlighet.

 

Jag tycker inte att någon ska behöva leva i en garderob, så välkommen du också till våra cafékvällar. Här får du vara precis den du är och träffa andra som också vill vara precis den som de är. Du kan också bara komma hit, fika en stund och prata lite.

 

Välkommen ut på cafékväll hos RFSL Dalarna!


Vår kampanj "Välkommen ut" uppmärksammad i media.

Kampanjen "Välkommen ut" har fått stor uppmärksamhet i olika media. Nedan finns länkar till olika rapporterngar.

 

TV4 Nyheter

Resumé

Dagens Media

Magic Circle

Dala Demokraten

 


 

 

RFSL Dalarna erbjuder kostnadsfri skolinformation

 

RFSL Dalarna kan nu erbjuda kostnadsfri skolinformation för skolorna i Dalarna. Läs mer här.

 

 


 

Nya riktlinjer för hiv-testning

Det har kommit nya riktlinjer för hivtestning. Förut sas det att en person behövde vänta 3 månader från det tillfälle då hiv-överföring kan ha skett till dess att den går och testar sig.
Detta har nu ändrats, då ett konventionellt test (ej snabbtest) kan visa positivt redan två veckor efter överföringstillfället och för de allra flesta syns det efter 6 veckor.

För test med snabbt provsvar (snabbtest) gäller 4-6 veckor.
Om personen då testas negagativt behöver den komma tillbaka och göra ett uppföljande test när det gått tre månader, för att vara helt säker på att testet är negativt.

 

Läs mer här

 

 


 

 

RFSL Dalarna finns även på Facebook.

 

Du vet väl om...

...att du kan betala din medlemsavgift med autogiro?

Gå in på din internetbank och gör en ansökan. Mottagare ska vara RFSL Medlemsavgift.

 

Medlemsavgiften dras en gång per år från det bankkonto som du anger.