Väl mött! RFSL lanserar sommarkampanj

RFSLFoto: Granqvist Bildande

RFSL:s sommarkampanj är på temat bemötande med ledorden Väl mött! RFSL vill belysa vikten av gott bemötande och hbtq-kompetens inom offentlig samt privat sektor.

Det kan till exempel handla om att stigmatiserande lagstiftning eller låg hbtq-kunskap hos socialtjänst orsakar bristande bemötande. Eller att bristande bemötande och hbtq-kompetens riskerar att leda till minoritetsstress och psykisk ohälsa.

– Att bli sedd, hörd och bekräftad gör skillnad för livskvalitén. Att hbtq-personer riskerar att drabbas av psykisk ohälsa handlar bland annat om bristen på bra bemötande, menar Magnus Kolsjö, tillförordnad förbundsordförande RFSL.

Temat ska tolkas ur ett rättighetsperspektiv, inte bara som en attitydfråga. Bemötande bör kopplas till lagstiftning, praxis och kunskap för att säkerställa allas lika möjlighet att delta i det sociala, politiska, privata och offentliga livet.

– Mänskliga rättigheter omfattar alla och ett bra bemötande av hbtq-personer främjar både enskilda personers hälsa och folkhälsan i stort. Ett gott bemötande räddar liv, Magnus Kolsjö.

Målgruppen är de som bemöter hbtq-personer i sitt yrkesutövande eller är arbetsgivare. På så sätt läggs fokus på de som har ansvar att stå för ett gott bemötande; institutioner, beslutsfattare, kommuner och landsting, organisationer och arbetsgivare.

Målen för kampanjen är att öka kännedom om hur hbtq-kompetent bemötande fortfarande är bristande och hur det riskerar att orsaka psykisk ohälsa/minoritetstress. Även att öka kännedomen om vad som gör skillnad för att säkra ett gott bemötande, som i sin tur leder till ett ökat intresse för RFSL:s utbildningar och certifieringar.

Under sommaren ligger därför extra fokus på att informera om vikten av gott bemötande och hur RFSL stärker professionellt bemötande och förbättrar hbtq-personers livsvillkor.

– När lagstiftning och praxis inte är anpassade efter hbtq-personers livsvillkor ökar utsattheten och gott bemötande försvåras, Magnus Kolsjö.