RFSL och RFSL Ungdom öppnar secondhand-butik

RFSL

RFSL och RFSL Ungdom öppnar, på St Paulsgatan 2 i Stockholm, pop-up-secondhand-butiken Recycle the Rainbow. Försäljningen sker till förmån för Newcomers Youth, ett projekt som stödjer unga asylsökande, nyanlända och papperslösa hbtq-personer i Sverige.

Initiativtagare till idén om en secondhand-butik är Cat McIlroy, som saknade en billig secondhand-butik där all vinst från försäljningen går till att stödja hbtq-personer. Tack vare projektet Newcomers Youth blev det möjligt att testa konceptet under en längre tid.

Recycle the Rainbow är ett samarbete mellan RFSL Ungdom och RFSL med syfte att finansiera projektet Newcomers Youth. Projektet är en stödverksamhet och social plattform för och med hbtq-ungdomar som söker asyl, vill söka asyl eller som tidigare har sökt asyl och antingen fått avslag eller bifall på asylansökan. Recycle the Rainbow har tidigare arrangerats under bland annat Stockholm Pride, men nu öppnar butiken för en längre pop-up på St Paulsgatan 2 på Södermalm i Stockholm. Butiken håller öppet åtminstone hela december ut.

– Recycle the Rainbow är med och skapar ett medvetet engagemang inom hbtq-communityt och bidrar till att stärka unga asylsökande, nyanlända och papperslösa hbtq-ungdomars position i Sverige. Att shoppa på Recycle the Rainbow innebär att fler hbtq-ungdomar får en rättssäker asylhandläggning och att fler inom myndigheter och kommuner får bättre kunskap om hbtq-ungdomars behov och situation, säger Frank Berglund, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

RFSL och RFSL Ungdoms bedömning är att tillgång till en rättssäker asylprövning idag mycket handlar om att besitta kunskap om hur asylprocessen fungerar. Hbtq-ungdomar i asylprocessen drabbas oftast av hur information och rådgivningsinsatser från myndigheter är bristande, samt att hbtq-kompetensen också är bristande hos de beslutsfattare som hbtq-ungdomarna möter i sina asylprocesser.

Pengarna från Recycle the Rainbow går till att stödja nyanlända hbtq-ungdomar. Det sker genom social verksamhet för att stärka självkänsla och community-engagemang, juridisk rådgivning för att stärka asylärenden genom att ge kunskap om hur asylsystemet fungerar, resor för att hbtq-ungdomarna ska kunna ta sig till aktiviteter och rådgivningsverksamhet, bidrag till exempelvis vinterkläder och genom att öka hbtq-kompetensen hos myndigheter och andra aktörer som möter unga hbtq-personer som befinner sig i asylprocessen eller varit i asylprocessen tidigare. Det är tänkt att insamlade medel kommer att säkra en långsiktig och hållbar framtid för projektet Newcomers Youth. Projektet finansieras för närvarande av Allmänna arvsfonden.

Vill du engagera dig i Recycle the Rainbow som volontär eller för att donera kläder och prylar? Kontakta popup@rfslungdom.se