Ockupationen av Socialstyrelsen 1979

Homosexualitet betraktades som en mental rubbning fram till 1979 i Sverige. RFSL hade arbetat för att få bort denna klassifikation ända från januari 1971 men de vanliga metoderna med uppvaktningar och brev verkade inte ha någon effekt alls. I USA hade det amerikanska psykiatrikerförbundet avskaffat sjukdomsklassificeringen av homosexualitet 1973. Vid Homosexuella Frigörelseveckan 1979, den festival som föregick Stockholm Pride, var många arga och dessutom hade en ny generaldirektör, Barbro Westerholm, tillsatts på Socialstyrelsen. Socialstyrelsen är den myndighet som ansvarar för sjukdomsklassifikationer i Sverige.

RFSL som organisation ansågs inte vara så radikalt av vissa vilket ledde till att flera enskilda personer, främst inom RFSL, planerade en ockupation av Socialstyrelsen. När tiden kom för Frigörelseveckan så informerades deltagare om den tänkta ’demonstrationen’. Några valde att sjukskriva sig från sina arbeten för att kunna delta. Eftersom många var rädda att det skulle bli känt att de var homosexuella så valde de flesta att inte berätta vad de skulle göra. Det var dock ett antal, inte vidare många, som sade till Försäkringskassan att de var oförmögna att arbeta då de var homosexuella och detta var både personer från Stockholm och från övriga landet. En person som stod på sig, från Småland, fick till slut sjukpenning för att hon var homosexuell.

Mitt under pågående Frigörelsevecka, onsdagen den 29 augusti, samlades demonstranterna och gick in i trapphuset på Socialstyrelsen ett par-tre i taget för att inte väcka för stor uppmärksamhet. Efter att ha satt sig i trappan vecklade man ut en banderoll, och skanderade talkörer, bland annat ”Vi är arga inte snälla, vi är homosexuella, nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort”. Någon sägs ha blåst visselpipa så att det skallrade i dörrarna. Antalet deltagande är osäkert men kan enligt foton och vittnesmål antas ha varit cirka 30-40 personer. Polisen larmades och ville köra iväg demonstranterna och ordväxling uppstod. Efter ett tag begav sig poliserna dock iväg då de ”av princip inte ingrep mot fredliga demonstranter”.

Barbro Westerholm, den nya generaldirektören, kom ut och satte sig i trappan med de demonstrerande och efter en stund gick ett par personer iväg och diskuterade med henne. Hon var helt klar över vad som behövde göras och var villig att hjälpa till. Westerholm mötte motstånd inom Socialstyrelsen men kunde dra det hela i hamn ganska snart och den 19 oktober 1979 förändrades Socialstyrelsens diagnosregister. Nu var det inte längre en sjukdomsdiagnos att vara homosexuell i Sverige.

Runt denna händelse finns det en del myter; bland annat att det var tusentals homosexuella i hela landet som sjukskrev sig eller att det var mängder av personer som ockuperade Socialstyrelsen. Detta är falskt och det finns bara ett känt fall av någon som fått sjukpenning för att hon var homosexuell, se ovan.

Ockupationen var kanske en av de viktigaste verksamheterna inom homorörelsen under 1970-talet. Den gav tydliga resultat och kunde bara få detta resultat av att det dels gav ett så pass tydligt intryck på Barbro Westerholm, samt att hon var ny och positiv till en förändring av sjukdomsklassificeringen. Barbro Westerholm visste det inte då, men också kom att spela en avgörande roll när lagen om registrerat partnerskap bereddes i riksdagen 1993-1994, då som folkpartistisk riksdagsledamot.
Ockupationen av Socialstyrelsen 29 april 1979
Ockupationen av Socialstyrelsen 29 augusti 1979. Okänd fotograf.