3 maj 05 20.54

Zimbabwe åtalar homosexuell som givits asyl

En zimbabwier som tidigare givits asyl för att han riskerar förföljelse i Zimbabwe på grund av sin homosexualitet har blivit fängslad efter att ha återvänt på besök till hemlandet.


Enligt Zimbabwes statliga radio kommer 27-årige Samson Chifamba ställas inför rätta för att han illegalt har tagit sig in i landet. Åklagaren i staden Karoi, där Chifamba sitter häktad, menar att det var ett orättmätigt påstående som Chifamba gjorde 2003 att hans mänskliga rättigheter hotades i Zimbabwe eftersom han vägrades rätten att leva som homosexuell. Enligt myndigheterna ska Chifamba under polisförhör ha medgett att han i verkligheten bara var ute efter uppehållstillstånd i Storbritannien och att han har fru och barn där. Sanningshalten i denna "bekännelse" har inte kunnat styrkas av oberoende källor. Det är heller inte känt om medgivandet gjorts frivilligt eller om det tvingats fram på något sätt. Polisen i Zimbabwe är känd för att misshandla misstänkta under polisförhör för att få fram det erkännande som myndigheterna har bestämt sig för är lämpligt.

Chifamba hade rest till Zimbabwe på ett brittiskt pass där det framgick att han kommer från Zimbabwe, en markering om ursprungsland som alla som beviljats asyl i Storbritannien får i sina nya pass. Enligt oppositionsalliansen MDC i Zimbabwe bor det ungefär 400 000 zimbabwier i Storbritannien, många illegalt efter att ha rest in som turister.

Homosexuella i Zimbabwe lever under en mycket svår situation. Polisbrutalitet är vanligt och homosexuella arresteras rutinmässigt. 1996 uttalade landets president Robert Mugabe att homosexuella var lägre stående än "grisar och hundar" och att de inte "hade några rättigheter alls". GALZ, den hbt-organisation som finns och som lyckas verka trots starkt motstånd och restriktioner, tilldelades i slutet av förra året Felipa de Sousa-priset av International Gay and Lesbian Human Rights Commission för sitt arbete med mänskliga rättigheter.

Källa: 365gay.com.

K |


« Visa alla nyheter