27 jul 99 00.00

Bilder av dragqueens och transsexuella

Under fotografen Peter Assar Monsens första kväll i New York tar hans rumskompis med sig honom till en klubb. Där blir han presenterad för en kvinna med tiara och prålig klänning.
- Det tog ett tag att förstå att kvinnan som jag blev presenterad för inte var någon kvinna utan en äldre man som klädde ut sig som en drottning, säger Monsen till Homoplaneten.På nyårsafton, fyra månader senare stötte Monsen på mannen igen. Larry, som kallade sig Madame - Queen of Manhattan blev en av de första drag queens han lärde känna.

- Det var då jag började fotografera dragqueens. Jag var fullständigt fascinerad.

Det första mötet med Madame skedde i samband med att Monsen kom till New York för att börja studera vid International center of photography i september 1990. Efter en bilolycka tidigare samma år bestämde sig en skärrad Monsen för att ändra inriktning i livet och satsa på fotograferandet. Ett intresse som funnits med sedan barndomen.

Ett halvår efter det att Monsen kommit hem från New York fick han ett stipendium för en resa till Bangkok. I New York fotade Monsen dragqueens. I Bangkok var det kvinnor som någon gång i ett tidigare skede varit män.

- För många var det viktigt att säga rätt pronomen men för en del var det inte så viktigt om jag sa "she" eller "he". Det gjorde mig förbryllad. Jag månade mig om av respekt att säga rätt. Jag var rädd för att bli avvisad och vinnlade mig därför om att säga "she" hela tiden, ända tills jag träffade människor som tyckte att det var spännande med en reaktion, spännande att se om den de möter uppfattar att de har varit män.

Vistelsen i Bangkok skulle vara i sex veckor. Det gick länge segt att fota.

- Det blev inte en bild på en månad. Jag kan inte bara gå in. Jag måste känna mig trygg. Jag var faktiskt på väg hem, hade bokat om biljetten, så ringer en kompis, och säger, "jag bor hos dig en vecka". Det var räddningen. I den vevan träffade jag ett par människor som ville bli fotograferade.

En och en halv vecka senare var han dock tvungen att återvända hem igen.

Återvände efter tre år
Monsen var inte riktigt nöjd med arbetet i Bangkok. Han åkte tillbaka tre år senare. Då kände han människorna han ville fotografera mer privat. Tidigare hade han bara rört sig ute. Nu kom han hem till folk.

- Då visste jag mer vad jag ville. Det är lätt att fota i nattklubbsmiljö. Det är väldigt lätt att fota människors exhibitionistiska sidor. Det är den bilden de vill ha spridd. I klubbmiljön är det lätt att förlora sig själv, fly eller vad man nu gör. Det kändes viktigt att väga upp med en sida med vardag, att man träffar samma person eller andra i olika miljöer.

Utvecklingen av samhällets attityder till könsöverskridare har
förändrats snabbt under 90-talet. Monsen märkte på sin egen omgivning
en förändring i hur kompisar reagerade. Idag behöver han inte förklara det hela lika grundligt.
Man till kvinna transpersoner åtminstone är mer synliga i media och i filmer idag.
Och kunskapen bland folk i gemen har ökat.

Monsen är intresserad av förändring hos människor. Förändringen är tydlig hos man till kvinna transpersoner. Där är fotografiet tacksamt som medium. Det är tydligt när metamorfoserna sker.

- Det finns alltid ett före och ett efter som går att skildra, säger han.

Sedan länge intresserad av könsöverskridande
Peter Assar Monsen är en heterosexuell biologisk man. Varifrån har intresset för det könsöverskridande kommit?

- Det är något som sitter i mig sedan tidigare. Jag har alltid haft ett intresse för det. Jag har vid några tillfällen klätt mig i "drag" då jag fotograferar mig själv. Det finns spänning att inte veta vem man har att göra med. Det är friare att röra sig som man inte bör. När jag träffar en man som är kvinna är det inte lika förbjudet att vara attraherad, det är mer tillåtet än från man till man, i heterosammanhang.

Monsen tror att det är viktigt att bryta ner den gränsen. Är det inte svårt att röra sig som heteroman i trans- och homokretsar?

- Det är både och. Dragqueens vill gärna omvända mig, säger "du är egentligen homosexuell". Självklart känner jag attraktion till många människor. Om jag har ett intimt förhållande med en människa jag möter genom mitt fotograferande så har jag lätt att förlora mig och "glömma mitt uppdrag", samtidigt så är det förmodligen i längden fruktsamt.

- För mig så är det aldrig svårt att komma nära de människor jag fotograferar, varken fysiskt eller mentalt, men denna intimitet får nästan alltid smärtsamma följder som ibland är svåra att hantera och det gör att jag har en paradoxal inställning till denna närhet. Jag är alltid väldigt attraherad men kan inte dras för nära då jag lätt bränner ut mig. Jag har funnit att det är lättare att jag är man. Det finns en spänning i det potentiella sexuella förhållandet.

Monsen har aldrig upplevt heterosexualiteten som ett problem.

- Kanske beror det på att jag aldrig har känt mig så bunden till min sexualitet.

Fakta: Utställningen av Peter Assar Monsens bilder visas på Södra teatern i Stockholm 23-25 juli. 28 juli, i Pride Park, berättar Monsen om sina bilder i samband med diavisning av dem.


Hanna Bertilsdotter


« Visa alla nyheter