1 okt 10:

Internationell konferens om transpolitik i Malmö


RFSL är nu i helgen en av värdarna för Transgender Europes konferens i Malmö. 200 aktivister och representanter för organisationer för transpersoner från hela världen deltar i konferensen som hålls på Malmö Högskola.


Idag inleds en av världens största transpolitiska konferenser, 3rd European Transgender Council, i Malmö. Konferensen arrangeras av bland andra RFSL, RFSL Ungdom och Transgender Europe som är en europeisk paraplyorganisation för RFSL och andra organisationer och nätverk som arbetar politiskt med frågor som rör transpersoner.

— Det finns många problem som är gemensamma för transpersoner i Europa. Bland annat kommer hatbrott mot transpersoner att uppmärksammas. säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

— Vi hoppas också att konferensen ska kunna bidra till att förändra lagstiftningarna i Europa när det handlar om att ändra sitt kön juridiskt. Sverige har just nu chansen att bli det bästa landet i Europa, om förslagen från Socialstyrelsens utredning som släpptes tidigare i somras följs, säger Ulrika Westerlund.

På konferensen deltar bland andra Vladimir Luxuria från Italien som var den första transsexuella person i världen att väljas in i ett nationellt parlament. Konferensen inleds med en hälsning av Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, som under flera år har varit en av de mest framträdande förespråkarna för transpersoners rättigheter.

Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna och Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm deltar också i konferensen.

Vad? 3rd European Transgender Council
Var? Malmö högskola, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö
När? Fredag 1 oktober kl 10.00 – söndag 3 oktober kl 14.00.

Detaljerat program samt mer information om konferensen hittar du här.

För pressackreditering, frågor och vidare information kontakta:
RFSL:s pressekreterare Malinda Flodman, 0736 – 60 32 64, alt malinda.flodman@rfsl.se

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, 0703-45 01 83, alt ulrika.westerlund@rfsl.se


RFSL:s förbundskansli
Tel: 08-50 162 900
E-post: